Nyitókép forrása: wPolityce.pl

 

Az orosz-ukrán háború 11-napján még mindig nagyon nehéz eligazodni a napvilágot látott információk között. Közép-Kelet-Európa 8 országa, köztük Szlovákia nemrég gyorsított uniós tagfelvételt szorgalmazott Ukrajnának, aztán kiderült, hogy ez nem így megy, ez csak gesztus.
Néhány nappal ezelőtt attól volt hangos a sajtó, hogy az EU vadászgépeket adna Ukrajnának, majd ezt az EU és Lengyelország is cáfolta. Most azonban ismét reális esélyként írnak arról, hogy Lengyelország saját orosz MiG-29-eseit átadná Ukrajnának, cserébe az USA-tól F16-os vadászgépeket kapna. Veszélyes ügyletről van szó: Oroszország jelezte, hogy egy ilyen lépést a háborúba való beavatkozásként tekintene – ami harmadik világháborút jelent.

 

Ráadásul vadászgépek kapcsán korábban Szlovákia is szóba került, ugyanilyen konstrukcióban. A megszellőztetett hírek szerint Szlovákia orosz MiG-29-eseit Ukrajnának adná, és más országok szavatolnák légtere biztonságát, míg meg nem érkezik az amerikaiaktól rendelt 14 darab F-16-os vadászgép.

 

Jaroslav Naď védelmi miniszter március 1-jén közösségi oldalán ezzel kapcsolatban azt írta:

 

  hirdetes_300x300   

„nem is volt ilyen tárgyalás, tehát ilyet Szlovákia nem tervez, az ukránok pedig nem is kérték tőlünk”.

 

Később a hírt dezinformációnak nevezte.

 

Ugyanakkor Zuzana Čaputová a Markíza televízió Na telo (Testre szabva) című politikai műsorában a szlovák MiG-ek kapcsán nem tudott egyértelmű választ adni. Mint mondta, ez még egy nyitott kérdés. 

 

Az ukránok az amerikaiakhoz fordultak

 

Az elmúlt napokban azonban már az ukrán vezetés elég határozottan kérte/követelte, hogy lássák el őket vadászgépekkel. Szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán államfő 280 amerikai képviselővel egyszerre tartott videókonferenciát, és azon már nem csak vadászgépeket, de légvédelmi rendszereket is kért.

 

Ez azért jóval több, mint az amerikaiak által nemrég megszavazott légvédelmi rakéták szállítmánya. A javaslat értelmében az ukránok orosz gyártmányú, lengyel MiG-eket kapnának, az amerikaiak pedig cserébe F-16-osokkal látnák el Lengyelországot.

 

Az Egyesült Államok azonban még nem írta alá az erről szóló egyezményt, mert sokan – teljes joggal – attól tartanak, hogy egy ilyen lépés eszkalálná a helyzetet Oroszország és a NATO között.

 

Még az USA-n belül sem egyértelmű, hogy mi is az amerikai szándék. Lindsey Graham republikánus szenátor a közösségi médiában arról írt, hogy Amerika nem hagyná, hogy NATO-országok repülőgépekkel támogassák Ukrajnát. A FoxNews forrásai azonban azt erősítették meg, hogy ez nem igaz.

 

„Ha Lengyelország harci repülőgépeit Ukrajnának akarja adni, megteheti. Az Egyesült Államok nem akadályozza meg őket ebben”

 

idézte a FoxNewsnak a neve elhallgatását kérő tisztviselő.

 

Vasárnap Antony Blinken amerikai külügyminiszter moldovai látogatásakor kijelentette, hogy az USA vadászgépeket küldene Lengyelországnak, ha az úgy döntene, hogy vadászgépekkel látja el Ukrajnát. Érdemes figyelni a megfogalmazást: a NATO nem, de egy NATO-tag a saját szakállára elvileg tehet ilyen lépést. Az egy más kérdés, hogy az oroszok tesznek-e majd ilyen különbséget az eset megítélésénél.

 

Blinken szerint „aktívan tárgyalnak” a kérdésben. Ugyanakkor a lengyel Kormányhivatal a wPolityce.pl-nek az ellenkezőjét erősítette meg: 

 

„Lengyelország nem adja Ukrajnának, és nem is bocsátja repülőtereit rendelkezésre. Más területeken jelentős segítséget nyújtunk”

 

Ugyanebben a szellemben nyilatkoztak a Twitteren is:

 

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!