Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti

 

Ukrajna nem hajlandó kompromisszumot kötni területi integritását illetően Oroszországgal, de nyitott arra, hogy „jövője NATO-n kívüli modelljeit” megvitassa egy szélesebb fórumon – közölte az egyik tárgyalópartnerre hivatkozva a FoxNews.

 

Az egész orosz-ukrán háború Ukrajna potenciális NATO-tagságából indult ki, mivel Oroszország fenyegetésként értékelte, hogy a NATO olyan közel terjeszkedi közvetlen határaihoz.

 

„A NATO-tagállamoktól azt a választ kaptuk, hogy a következő 5-10 évben még arra sem állnak készen, hogy megvitassák a NATO-ban van részvételünket”

 

fogalmazott David Arakhamia, az ukrán fél delegációjának tagja. Azt azonban kikötötte, hogy Ukrajna nem hajlandó kompromisszuma terület integritása kapcsán – beleértve a két kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságot” és a Krímet.

 hirdetes_400x285  

 

Mivel a kompromisszumból a Krít státuszát is kizárták, a bejelentés sorsa előre borítékolható, Oroszország önként soha nem mondana le egyetlen melegvízi mélytengeri kikötőjéről úgy, hogy lassan de biztosan teljesen megszállja Ukrajna fekete-tengeri partvidékét.

 

A területi követeléseken kívül azonban Arakhamia szerint Ukrajna hajlandó

 

„Megvitatni néhány nem NATO-modellt. Például közvetlen garanciát vállalnának különböző országok, például az Egyesült Államok, Kína, az Egyesült Királyság, esetleg Németország és Franciaország . Nyitottak vagyunk arra, hogy az ilyen dolgokat szélesebb körben is megvitassuk, nem csak az Oroszországgal folytatott kétoldalú találkozók során”

 

fogalmazott.

 

FoxNews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!