Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali

 

A brit kormány fontolóra vette könnyű légvédelmi eszközök szállítását Ukrajnának – mondta szerdán Ben Wallace brit védelmi miniszter.

 

A kormány ugyancsak szerdán törvénytervezetet nyújtott be, amelynek értelmében bűncselekménynek minősülne orosz repülőgépek berepülése a brit légtérbe, illetve leszállásuk brit területen.

 

Wallace a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában elmondta: Nagy-Britannia eredeti célkitűzése kétezer könnyű páncéltörő fegyver szállítása volt Ukrajnába, de az orosz fegyveres erők fokozódó agressziója nyomán ezt megtoldotta további 1615 ilyen fegyverrel, így a jelenlegi szállítási kontingensben 3615 könnyű páncéltörő eszköz van.

 

 hirdetes_810x300  

Ben Wallace hozzátette: London hamarosan kis mennyiségű Javelin páncéltörő rakétát is átad az ukrán haderőnek.

 

A brit védelmi miniszter szerint London megvizsgálja STARStreak típusú hordozható légvédelmi rakétarendszerek szállításának lehetőségét is. Úgy fogalmazott: jóllehet Oroszország továbbra sem érte el az ukrán légtér teljes ellenőrzését, védelmi eszközökkel biztosítani kell, hogy az ukrán légierő gépei repülhessenek és visszaverhessék az orosz légierő támadásait.

 

Wallace hangsúlyozta: ezek az eszközök beleillenek a védelmi célú fegyverrendszerek kategóriájába, és a brit kormány e szállítmányokat úgy méretezi, hogy ne jelentsenek stratégiai léptékű eszkalációt.

 

A brit külügyminisztérium szerdai bejelentése szerint újabb szigorítások lépnek életbe az orosz tulajdonú, üzemeltetésű vagy kötődésű repülőgépek nagy-britanniai forgalmának tilalmában.

 

A tárca ezek közül kiemelte azt a törvénytervezetet, amely elfogadása után bűncselekménynek nyilvánítja bármilyen orosz repülőgép berepülését a brit légtérbe, vagy leszállását brit területen.

 

A javasolt törvény hatálya kiterjed minden olyan repülőgépre, amelyet Oroszországhoz kötődő személyek vagy vállalkozások birtokolnak, bérelnek vagy üzemeltetnek.

 

A jogszabály lehetőséget ad a brit kormánynak arra is, hogy az Oroszországhoz kötődő személyek tulajdonában álló repülőgépeket lefoglalja, vagy törölje a brit repülőgép-nyilvántartásból, ha az adott gépet Nagy-Britanniában jegyezték be.

 

A brit kormány szerdán rendeletben tiltotta meg a repüléshez és az űrkutatáshoz használatos termékek és technológiák oroszországi exportját, valamint az e szektorokhoz kötődő szolgáltatások, például biztosítás és viszontbiztosítás nyújtását Oroszországnak.

 

A londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint ez azt is jelenti, hogy a már megkötött biztosítási szerződések hatálya is megszűnik, és a nagy-britanniai székhelyű biztosító és viszontbiztosító vállalatok e kötvények alapján nem teljesíthetnek kifizetéseket biztosítási káreseményekre a két szektorban tevékenykedő oroszországi cégeknek.

 

A brit kormány már az Ukrajna elleni orosz támadás napján bejelentette, hogy azonnali hatállyal kitiltja az orosz repülőgépeket Nagy-Britanniából.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!