Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda

 

Ez az orosz-ukrán háború 18. napja. Fegyverszünetnek és békének egyelőre jele nincs, a harcok fokozódnak, az oroszok próbálják bekeríteni az ukrán erőket, számos város ostrom alatt áll. Az előző naphoz képest nagy változás, hogy Lengyelország (és a NATO) határához nagyon közel került sor orosz csapásokra. Reggeli összefoglalónk.
  • Három nappal ezelőtt nyugat-ukrajnai városok is az orosz csapások célpontjává vált. Rakárakat és reptereket céloztak az oroszok, ám ezzel a harcok egyértelműen a nyugati országrészbe is megérkeztek. Vasárnap virradóra pedig az a hír érkezett, hogy az oroszok legalább 30 rakétát lőttek ki egy Lviv városától 60 kilométerre fekvő javorivi katonai bázisra. A csapásban 9 ukrán katona esett el, 57-en megsérültek. A BBC közlése szerint 1790 katonának ad otthont a támaszpont, de nem tudni, mennyi tartózkodott ott a támadáskor. A robbanásokat a 10 kilométerre lévő határ lengyel oldalán is hallani lehetett.

 

Forrás: BBC
  • Ivano-Frankivszknál (Délnyugat-Ukrajna) egy repteret ért támadás.
  • Kijevben állandósul a szirénák és a tüzérségi ágyúzás hangja. Kemény harcok bontakoztak ki az ukrán főváros északi külterületén. Az oroszok egyre közelebb jutnak a város központjához.
  • Az oroszok által bevett Melitopolban új polgármestert neveztek ki, tehát Moszkva szempontjából nem elrabolták az ottani polgármestert, ahogy azt szombaton az ukránok állították, hanem leváltották.
  • Az egyetlen jó hír, hogy elvileg folytatódik a civilek kivonása a harci övezetekből. Az Ukrinform közlése szerint 14 humanitárius folyosón folyik majd a mentés: Mariupolból, Polohyból, Kijev egyes külvárosaiból, és négy kelet-ukrajnai városból.
  • Az amerikaiak – miután letettek a MiG-29-esek átadásáról az ukránoknak – most páncéltörő fegyvereket és légvédelmi rendszereket adnának át. Szóba kerül, hogy a szlovák, a görög és a bolgár S-300-as légvédelmi rendszereket juttatnák át a határon. A jövő héten erről is tárgyalhat Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, aki Szlovákiába látogat.
  • A brit védelmi minisztérium szerint az oroszok megpróbálják bekeríteni az ukrán erőket az ország keleti részén, miközben északkeleten Harkovnál és Mariupolnál nyomulnak előre, és közben igyekeznek elérni a másik kulcsfontosságú fekete-tengeri várost, Odesszát.
  • Szombaton jelent meg az interneten egy felvétel, ahogy az orosz katonai konvojt meglepik az ukrán katonák. Légitámogatás nélkül, páncéltörő fegyverekkel és puskákkal szálltak szembe a t-72b3-as tankokkal. A túlerő miatt valószínűleg nem élték túl a vállalkozást. Ez volt eddig talán a legdurvább videó, ami a közvetlen harcokról felkerült a netre.
FIGYELEM, FELKAVARÓ TARTALOM!

Körkép.sk, AP, Reuters, Ukrinform, BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!