Nyitókép forrása: unsplash.com

 

Hiába sürgölődik az Európai Parlament, az Európa Bizottság valószínűleg egyelőre nem ró ki szankciókat „jogállamisági mechanizmus” címén Magyarországra és Lengyelországra – derül ki a Bloomberg cikkéből. A lap annim informátora szerint a gazdasági nehézségek és a menekülthullám miatt Brüsszelben az Unió egysége nagyobb prioritást élvez.

 

Úgy tűnik, ha az EP nem is, az Európai Bizottság talán képes lesz megfontolt döntést hozni a kérdésben, még ha afelől nem is lehetnek kétségeink, hogy az első adandó alkalommal folytatni fogják a két konzervatív kormány elleni boszorkányüldözést.

 

Ha igazak a Bloomberg értesülései, akkor annak hátterében az Európát próbára tevő sorozatos válságok állnak: energiaválság, évtizedek óta nem látott infláció, orosz-ukrán háború, koronavírus, ellátási láncok összeomlása, menekülthullám.

 

 hirdetes_300x300  

A Bloomberg szerint Brüsszelben kockázatosnak tartják ilyen körülmények között büntetőintézkedéseket kiróni a magyarokra és a lengyelekre. Ez euróra lefordítva azt jelenti, hogy az előttünk álló hétéves költségvetési időszak alatt Lengyelország 130, Magyarország 40 milliárd euró uniós forrástól esne el.

 

Lengyelország esetén Varsó „kompromisszumkészségével” magyarázzák a szankciók elmaradását, Magyarország esetén több a vitás pont, de nyilván nem fognak érdemi döntést hozni az április 3-i országgyűlési választások előtt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.