Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Probst

 

A német fertőzöttségi ráta három egymást követő napon döntött abszolút rekotdot. A koronavírusjárvány újbóli megerősödése miatt az egészségügyi tisztviselők figyelmeztetést adtak ki.

 

Az RKI népegészségügyi intézet adatai szerint a koronavírusos megbetegedések száma hét nap alatt 100 ezer főre vetítve 1543-ra nőtt. Március eleje óta a járványgörbe ismét felívelőben van, sok a haláleset.

 

A negatív trend hátterében a szakértők az Omikron-variáns még fertőzőbb BA.2 alvariánsának gyors terjedését látják. A BA.2 okozza az összes fertőzés több mint felét Németországban.

 

 hirdetes_400x285  

Nyilvánvaló, hogy az orosz-ukrán háború elvonta a közvélemény figyelmét a járványtól, pedig a COVID nem tűnt el, sőt a jelek szerint csak erőt gyűjtött. Az elmúlt hetekben Hollandiában, Ausztráliában és Svájcban is megemelkedett a hétnapos incidencia szint (napi átlagos esetszám 100 lakosra vetítve).

 

A helyzet még rosszabb Kínában. Míg az európaiak többsége háborúra figyelt, Kínában két éve nem látott járvány bontakozott ki, az Omikron és a Delta variánsok együttes terjedése miatt. A kínaiak vesztegzárat vezettek be Sencsenben, miután a napi új esetek száma 60 fölé emelkedett, átmenetileg szünetelnek a buszok és metrók, a dolgozók otthonról dolgoznak, csak az nélkülözhetetlen ellátóágazatok működhetnek.

 

Hongkongban még sosem tombolt ennyire a vírus, a napi új esetek száma a múlt héten több tízezer volt, vasárnap például 32 ezer, de szombaton 50 ezernél jártak. Az Omikron variáns okozta járvány túlterhelte az egészségügyi rendszert, ezért a kínai szárazföldről küldtek oda munkásokat átmeneti elkülönítőkozpontok kiépítésére.

 

Körkép.sk, bloomberg, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.