Nyitókép forrása: themoscowtimes.com

 

Szlovákia döntése, hogy három orosz diplomatát is kiutasít, a kétoldalú kapcsolatok leépítéséhez vezet a két országban – jelentette ki Marija Zacharova az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön.

 

„Csalódottak vagyunk a szlovák hatóságok újbóli barátságtalan lépése miatt. Egy felfújt ürügy miatt úgy döntöttek, hogy kiutasítják az orosz külügyi misszió három diplomáciai alkalmazottját, akiknek 72 órájuk van az ország elhagyására. A háttérben az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok démonizációja zajlik a Nyugat részéről, az ilyen politika kölcsönösen a kétoldalú kapcsolatok degradációjának mélyüléséhez vezet”

 

fogalmazott Zacharova, majd hozzátette:

 

„Talán vagy épp nyilvánvalóan Pozsony hasonló távolságot akar tartani, mint a többi velünk barátságtalanul fellépő nyugati ország, és ezért oroszellenes kampányba kezdett, de nyilvánvalóan nem tudatosította, mi felé viheti őt ez az egész – és viszi is, ha nem állítja le”

 

 hirdetes_400x285  

tette hozzá az orosz külügyi szóvivő.

 

A szlovák külügyminisztérium hétfőn döntött arról, hogy a pozsonyi orosz nagykövetség három munkatársát kiutasítja az ország területéről. Az ok, a diplomáciai kapcsolatok szabályairól szóló Bécsi Egyezménnyel ellentétes ténykedés Szlovákiában. Pozsony a döntést a helyi titkosszolgálatok helyzetértékelése alapján hozta meg. A rendőrség több személyt is letartóztatott Oroszországgal kapcsolatos kémtevékenység és korrupció miatt. Az orosz GRU hírszerzés fedett ügynökei az orosz nagykövetség alkalmazottjaiként ténykedtek az országban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.