Nyitókép: Stian Lysberg Solum/NTB via AP

 

Keményebb szankciókat és teljes kereskedelmi blokádot szorgalmazott Oroszország ellen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombaton.

 

A kormányfő jelezte: országa javasolni fogja, hogy az Európai Unió haladéktalanul függessze fel a kereskedelmet Oroszországgal. Ennek értelmében az orosz árukat szállító teherhajók nem köthetnének ki az európai kikötőkben, és a szárazföldi kereskedelem is megszűnne – pontosított Morawiecki.

 

 hirdetes_810x300  

A miniszterelnök szerint ezzel rá lehetne kényszeríteni Moszkvát, hogy „fontolja meg, nem volna-e jobb véget vetni ennek a kegyetlen háborúnak” – tette hozzá. Aláhúzta: az intézkedés élet-halál kérdése tízezrek, ha nem százezrek számára, és Ukrajna szuverenitásán kívül a NATO biztonsága is kockán forog.

 

„Meg kell mutatnunk erőnket és eltökéltségünket Oroszországnak, különben még magasabb árat kell fizetnünk a közeli jövőben”

 

– jegyezte meg. A lengyel miniszterelnök elmondta: országa többet költ a hadsereg modernizálására a jövőben, és az elkövetkező években korábban nem látott mértékben növelik a katonai kiadásokat.

 

„Vagy biztonságban vagyunk, vagy mindnyájunkat zsarolnak – ahogy azt Oroszország teszi ma”

 

– mutatott rá. Lengyelország a jövőben szeretne készen állni a kedvezőtlen forgatókönyvekre is – szögezte le.

 

Morawiecki néhány nappal korábban Kijevben járt cseh és szlovén kollégájával együtt, hogy szolidaritásukról biztosítsák Ukrajnát. Az orosz támadás kezdete, február 24-e óta több mint kétmillió ukrán állampolgár lépte át a lengyel határt menedéket keresve.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.