Nyitókép: Facebook/Mariusz Błaszczak

 

Zöld utat adott Andrzej Duda lengyel elnök annak a törvénytervezetnek, ami lehetővé teszi a lengyel fegyveres erők teljeskörű modernizálását és bővítését. Lengyelország a NATO egyik legerősebb hadseregét szeretné felállítani.

 

Andrzej Duda azt követően írta alá az új honvédelmi törvényjavaslatot, hogy azt a kétkamarás törvényhozás mindkét háza elsöprő többséggel jóváhagyta – jelentette a PAP állami hírügynökség. Hozzátette: a cél az, hogy megerősítsék a lengyel hadsereg azon képességét, hogy megvédje az országot az oroszok „falánk, birodalmi” ambíciói ellen.

 

Eközben Jarosław Kaczyński a varsói elnöki palotában tartott aláírási ceremónián azt mondta, hogy az ország védelmi képességének megerősítése „új értelmet nyer az ukrajnai orosz invázió összefüggésében.” Hozzátette, hogy Lengyelországnak erős hadsereggel kell rendelkeznie, és képesnek kell lennie arra, hogy hatékonyan megvédje magát.

 hirdetes_810x300  

 

A törvény értelmében Lengyelország az éves GDP legalább 3 százalékát fogja védelemre fordítani, fegyveres ereje pedig várhatóan mintegy 300 000 katonára, köztük 250 000 hivatásosra bővül. Az új törvény július 1-jén lép hatályba, és felváltja az 1967-től érvényes szabályozást.

 

Polskieradio

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!