Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Valentina Petrova

 

Az Egyesült Államok beleegyezett abba, hogy egy Stryker gépesített gyalogsági századot vonultat fel Bulgária területén a NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében – közölte Kiril Petkov bolgár miniszterelnök Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Megjegyezzük, hogy Bulgária Szlovákia mellett a NATO egy másik olyan tagállama, amely rendelkezik S-300-as orosz légvédelmi rendszerrel. Jelenleg is zajlanak a tárgyalások Washington és Pozsony között, hogy a rendszert átadják az ukránoknak. Lloyd Austin pár nappal ezelőtt (csütörtökön) tett látogatást Szlovákiában.

 

A Reuters közlése szerint egy legfeljebb 1000 fős harccsoportot hoznának létree a NATO Európai Főparancsnokságának hadműveleti vezetése alatt. A harccsoport szövetséges országok csapataiból is állnak majd.

 

„Szeretném hangsúlyozni annak fontosságát, hogy Bulgária többnemzetiségű NATO harccsoportot hozott létre és vezet. Ez egy fontos lépés és teljes mértékben támogatjuk”

 

fogalmazott Austin.

 hirdetes_810x300  

 

Petkov azt is kiemelte, hogy Bulgária továbbra is befogadja az ukrán menekülteket és humanitárius segélyeket is küld, de egyelőre nem hajlandó fegyverekkel ellátni Kijevet, mivel Fekete-tenger parti ország lévén túl közel van a konfliktushoz.

 

Körkép.sk, reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!