Nyitókép forrása: SITA/Zhou Hua/Xinhua via AP

 

„Egyszerűen példa nélküli, hogy egy olyan repülőgép, mint a China Eastern Boeing 737-800-asa lezuhanjon”

 

idézte az egyik repülési elemzőt a CNBC. A szakértő szerint a légiközlekedés az egyik legbiztonságosabb utazási mód, de ha számba veszik a légibaleseteket, soha sem találkoztak még olyan esettel, mint ami Kínában történt.

 

„Ez az orral előre bukás egyszerűen példátlan, különösen utazómagasságból. A repülés legbiztonságosabb szakaszáról beszélünk”

 

mondta a szakértő.

 hirdetes_400x285  

 

A kínai gép hétfőn zuhant le 132 emberrel a fedélzetén. A katasztrófának nincs túlélője. A gép 8800 méteren haladt, majd éles ereszkedésbe kezdett. A gép egy rövid időre 2,7 kilométeres magasságban tartotta magát, majd 530 kilométer/órás sebességgel nyílegyenesen lefelé kezdett zuhanni.

 

Egyesek szerint nem kizárt, hogy a sugárhajtőmű meghibásodása vagy egy utastérben keletkezett tűz is okozhatta a balesetet.

 

Valószínű, hogy a zuhanás nagyjából két perces lehetett, ám aligha volt ember a fedélzeten, aki nem ájult volna el a gyorsulás miatt agyába tóduló vér miatt.

 

A Boeing 737-800-asa nem a 2019-ben világ légtereiből kitiltott 737-es MAX volt, az egy másik típus. Az most lezuhant Boeing egy 6 éves (tehát fiatalnak mondható) gép volt. A pilóták tapasztaltak voltak: a pilóta hétezer, a másodpilóta harmincezer órát repült. Vélhetően a becsapódás előtti fél percben magukhoz térhettek, és megpróbálhatták felhúzni a repülőt – amely próbálkozásuk ellenére a hegyoldalba csapódott.

 

A fekete doboz egyelőre nincs meg. A politika is beleszólhat a történésekbe, tekintve, hogy egy amerikai gyártmányú gépről van szó, a Boeing renoméját pedig igencsak megtépázták a 2019-es események, mikor két gép is gyártási hiba miatt zuhant le (a MAX-szériák). Az amerikai társaságnak joga van saját nyomozócsapatot küldeni Kínába a fekete doboz vizsgálatára.

 

cnbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!