Nyitókép forrása: ITA/AP Photo/Markus Schreiber

 

Olaf Scholz német kancellár csütörtökön délután a G7-ek brüsszeli csúcstalálkozóján elutasított Oroszország azon követelését, hogy az EU és az USA rubelben fizessen az orosz földgázért.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán jelentette be, hogy az úgynevezett „barátságtalan” országoknak rubelben kell fizetni a gázért – ez az EU tagállamaira és az USA-ra vonatkozik. A szankciók miatt Oroszország nehezen fér hozzá euróban és dollárban realizált bevételeihez.

 

Scholz csütörtök délután azt mondta:

 

 hirdetes_400x285  

„Megvizsgáljuk a dolgot, megpróbálunk áttekintést kapni a helyzetről. Amit eddig megtudtunk, az az, hogy mindenhol fix szerződések vannak, amelyek tartalmazzák a kifizetések pénznemét is. (…) és legtöbbször eurót vagy dollárt említenek, márpedig akkor ezek a mérvadók”

 

Ez azért nem annyira határozott „nem”, mint a nyugati beszámolók sugallják, de tény, hogy az oroszok ingoványos talajra tévedtek. A rubelben történő fizetés kvázi a szerződések megnyitását jelenti. A belga miniszterelnök például a mai EU-csúcs előtt arról beszélt, hogy ha a pénznemet meg lehet változtatni, akkor az árakat is.

 

Körkép.sk, politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.