Nyitókép: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Szavazással cikkünkben. Nekiment Magyarország miniszterelnökének az ukrán államfő az Európai Tanács ülésén, melynek résztvevőihez Zelenszkij videóüzenetben szólt.

 

Az ukrán elnök számonkérésében arra épített, hogy párhuzamot vont a Mariupolban tapasztalható állapotok és a második világháború során meggyilkolt magyar zsidók között.

 

Zelenszkij először felsorolta az EU-s tagországokat, mint például Lengyelországot, Csehországot, Észtországot, megköszönve nekik a támogatást, majd néhány országot, köztük Németországot, Portugáliát, Írországot is külön említette azzal, hogy vonakodtak meghozni az intézkedéseket. Ezt követően került sorra Magyarország.

 hirdetes_810x300  

 

Zelenszkij szó szerint így fogalmazott:

 

Magyarország… Itt megállnék, és őszinte akarok lenni. Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, kivel vagytok szuverén országként. Voltam már Budapesten. Imádom a városotokat. Többször jártam ott, nagyon gyönyörű, vendégszerető város. És az emberek is.

 

De a ti életetekben is megvoltak a tragikus pillanatok. Jártam a vízparton, láttam azt az emlékművet, a cipőket a Duna-parton, amik a tömeggyilkosságokról szólnak. A családommal voltam ott.

 

Figyelj, Viktor, tudod te, mi megy most Mariupolban? Kérlek, ha tudsz, te is menj le nálatok a vízpartra, és nézd meg azokat a cipőket! Meg fogod érteni, hogy a tömeggyilkosságok a mai világban is megtörténhetnek.

 

És ez az, amit Oroszország ma művel. Ugyanazok a cipők. Mariupolban ugyanazok az emberek: felnőttek és gyerekek, nagyszülők. Több ezren vannak. És ezrek mentek el.

 

És te tétovázol, hogy kivesd a szankciókat vagy ne? És te hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj-e Oroszországgal vagy ne? Nincs idő tétovázni, most dönteni kell!”

 

 

Érkezett Orbán válasza

 

Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

 

Elmondta:

 

Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől.  Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és Magyarország ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába.

 

Brüsszel, 2022. március 24.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j3), Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (b2) az EU-tagországok állam-, illetve kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. március 24-én.
MTI/Fischer Zoltán

 

Havasi Bertalan közölte:

 

Orbán Viktor mindkét kérést elutasította, mert azok ellentétesek Magyarország érdekeivel. Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik

 

– húzta alá a sajtófőnök.

 

Ismertetése szerint csütörtökig már félmillió ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, és hazánk 2 milliárd forintnyi segélyt juttatott el Ukrajnába.

 

A kőolaj- és a gázcsap elzárása egyet jelentene azzal, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát.  A magyar háztartások 85 százalékát gázzal fűtik, és a magyar kőolajimport 64 százaléka is Oroszországból érkezik – emlékeztetett a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, kiemelve: a kőolaj-finomítókat csak három-négy év előkészítés után lehet átállítani máshonnan beszerzett kőolaj feldolgozására, a jelenleg felhasznált orosz földgázmennyiség pedig fizikailag sem szerezhető be másik forrásból.

 

Zelenszkijjel vagy Orbánnal értesz egyet?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Havasi Bertalan megismételte a kormányzati álláspontot, mely szerint Magyarország nem engedheti meg, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg. Ezért minden európai fórumon ahogy eddig, a jövőben is ellenezni fogjuk a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra – mondta.

 

Körkép.sk/MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.