Nyitókép: AP Photo/Rodrigo Abd

 

A 18 és 55 év közötti ukránok közel fele mondta azt egy európai kutatók által elvégzett felmérésben, hogy kész lenne közvetlenül részt venni a harcokban az orosz invázióval szemben.

 

A férfiak körében ez az arány mintegy 70 százalék, míg a nők esetében megközelíti a 30 százalékot a reprezentatív közvélemény-kutatás szerint, amelyet az oslói Békekutató Intézet (PRIO) végzett el az Info Sapiens helyi közvélemény-kutató intézet segítségével.

 

 hirdetes_300x300  

Az Info Sapiens több mint ezer ukránt kérdezett meg. A háborús körülmények rendkívül megnehezítették a közvélemény-kutatás feltételeit. A konfliktus harmadik hetében (március 9. és 12. között) megkérdezettek – férfiak és nők azonos arányban – az interneten válaszoltak az ellenállásra vonatkozó négy lehetőséggel kapcsolatos kérdésre.

 

A PRIO szerint arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e „az ellenállást segíteni a közvetlen fegyveres harchoz csatlakozva a terepen az orosz, illetve oroszbarát erők ellen”, a megkérdezettek 49 százaléka válaszolta, hogy ez a választás számára „rendkívül, mérsékelten vagy eléggé valószínű”.

 

Arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e „az ellenállást segíteni közvetlenül részt véve a harcokban az ukrán hadsereg megerősített állásaiban”, a válaszadók közel 47 százaléka felelt igennel.

 

A megkérdezettek kétharmada (75 százalék) válaszolta, hogy kész önkéntesként „segíteni a háború áldozatait, így a sebesült civileket és katonákat”, és 80 százalékuk hajlandó „nem katonai támogatással” (élelmiszerrel, információkkal, lőszerrel) segíteni az ellenállást.

 

Az ukrán nép motivációja a támadók elleni harcra rendkívüli – állapította meg a norvég intézet a szombaton közzétett közvélemény-kutatáson alapuló elemzésében.

 

Egy hónappal a konfliktus kezdete után számos katonai elemzőt meglepett Ukrajna ellenállása. A közvélemény-kutatás során azt tapasztalták, hogy valakiben annál nagyobb az ellenállás iránti elkötelezettség, minél inkább sújtotta őt személyesen az invázió. A felmérés idején minden ötödik megkérdezett mondta azt, hogy közvetlenül megtámadták az orosz, illetve oroszbarát erők, és ennyien mutatták a legnagyobb készséget is a hadba vonulásra.

 

Az ukránoknak a harcban való részvétel iránti eltökéltsége arányosan nő az ellenük irányuló terrorral – vélte Henrikas Bartusevicius, a tanulmány társszerzője.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.