Nyitókép: Twitter

 

Életben van Wali, a híres kanadai mesterlövész, akiről az elmúlt napokban azt állították, hogy az orosz katonák megölték az ukrajnai harcok során. A mesterlövész azt mondta: „blackout üzemmódban“ volt.

 

A külvilágtól való elszakadás tarthatta életben azt a szóbeszédet, miszerint az oroszoknak sikerült végezniük a Kanadai Fegyveres Erők egykori mesterlövészével. Wali szerint halálhírének keltése az orosz propagandakampány része volt. A mesterlövész a Global Newsnak adott interjújában saját maga mesélte el, hogy „jól van, jóllakott és kipihente magát“.

 

 hirdetes_300x300  

„Éppen egy házban voltam, amikor a mellettem lévő helyiséget egy tankból kilőtt gránát megsemmisítette. Három méterre voltam tőle. Szerencsém volt“

 

– írta le friss élményét a harctérről.

 

Wali nem sokkal az ukrajnai orosz invázió megkezdése után utazott ki Ukrajnába, ahol a nemzetközi légióhoz csatlakozott. A mesterlövész időközönként információkat szolgáltatott a közösségi oldalán arról, hogy mit csinál Ukrajnában. Mivel az utolsó hetet Kijevben töltötte, ahol az ukrán fegyveres erők tagjai mellett harcolt, nem volt ideje a blogolással foglalkozni, ezért saját maga is meglepődött a halálhírén.

 

„Én voltam az utolsó, aki tudomást szerzett arról, hogy meghaltam“

 

– viccelt Wali, aki az orosz propaganda részéről „trollkodásnak“ nevezte azt, hogy a halálhírét keltették.

 

A veteránt a családja is féltette. Amikor bekapcsolta a telefonját, elárasztották az üzenetek, amelyekben a hozzátartozói arról akartak meggyőződni, hogy életben van.

 

Wali: Az ukrajnai háború más

 

Walit, aki korábban Afganisztánban a tálibok ellen harcolt, meglepte, mennyivel másabb az ukrajnai háború a többi háborús konfliktusnál, amelyben részt vett.

 

 „Itt nem omlott össze minden, továbbra is van internet. A harci zónák többségében azonban nincs villany, víz és káosz uralkodik“

 

– figyelmeztetett.

 

Emellett azonban sokkal rosszabb jeleneteket is látott. Az oroszok a rohangáló kutyákra lőnek, mert azok az ugatásukkal elárulják a katonák pozícióját. Az orosz egységek viselkedését nagyon kritikusan értékelte.

 

„Az egész háborús erőfeszítésük nagyon amatőr. Az oroszok nem jók. Nincsenek olyan képességeik, mint a NATO-erőknek. Oroszország szegény ország, és ez a fegyvereiken is visszatükröződik“

 

– konstatálta Wali.

 

Alázattal fogadja a róla szóló legendákat

 

Wali az interjúban cáfolta a róla szóló a legendákat, amelyek szerint ő lenne a világ „leghalálosabb” mesterlövésze. Azt mondta, néhány héttel ezelőtt még számítógépes programozóként dolgozott Kanadában.

 

„Jó mesterlövész vagyok. Se több, se kevesebb… Eddig egyetlen oroszt sem öltem meg. Megfigyeléssel és tudósítással segítem az ukránokat a harcban“ –

 

mondta.

 

HNonline.sk, Global News

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.