Nyitókép forrása: insider.gr

 

Mára várható az orosz bejelentés arról, hogyan képzelik el a rubelben való fizetést az Európába menő orosz energiahordozókért. Ugyanakkor ma délelőtt a Kommerszant névtelen forrásra hivatkozva közölte, hogy a

 

Gazprom annak a lehetőségét és következményeit is vizsgálja, hogy teljesen leállítja a gázszállításokat a barátságtalannak minősített ügyfeleik felé.

 

Ez minden uniós országot érintene. A Gazprom hallgatásba burkolózott. A rubellesítés matt a héten egyszer már 10 százalékkal megugrott a gáz holland tőzsdei ára, majd Putyin orosz elnök szerdai megengedőbb (más megfogalmazás szerint meghátráló) kijelentéseire 6-8 százalékot esett. A Kommerszant cikkére ismét 120 eurö/MWh fölé ugrott.

 

 hirdetes_810x300  

Ugyanakkor a Bloomberg arról írt, hogy uniós hatóságok tartottak hátuktatást a Gazprom több németországi irodájában. Többek között a Gazprom Germani GmbH és a Wingas GmbH telephelyein vizsgálódtak. A két említett cég a német gázpiac 20 százalékát fedi le.

 

Az uniós hatóságok most kezdték el vizsgálni annak lehetőségét, hogy a Gazprom maga idézte-e elő az energiaválságot Európában, vagy esetleg nagyban rásegített az egyébként többtényezős piaci krízisre.

 

Ez az elképzelés nem új keletű, már az energiaválság kibontakozásakor felmerült lehetőségként. Az, hogy épp most tettek az uniós hatóságok ilyen jelzésértékű lépést, arra utal, hogy a gázcsapok elzárása vagy a gázszállítások korlátozása reális eshetőségként merül fel az oroszok „rubelesítéssel” kapcsolatos ultimátuma miatt. További részletek korábbi cikkünkben:

 

Heger szerint fel kell készülnünk az orosz gázszállítások hirtelen leállására. Moszkva megnyugtatta (?) a németeket

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!