Nyitókép: SITA/AP

 

Az orosz katonák elhagyták a csernobili atomerőmű térségét, ugyanis nagy dózisú sugárzásnak voltak kitéve, amikor lövészárkokat ástak a szennyezett területen – tájékoztatott péntekre virradóra az Energoatom, az ukrán atomerőműveket felügyelő állami vállalat.

 

„Megjegyzendő, hogy beigazolódtak azokról a lövészárkokról és sáncokról szóló információk, amelyeket az orosz katonák létesítettek a Vörös-erdőben, a csernobili lezárt zóna legszennyezettebb területén“

 

– írta az Energoatom a Telegram alkalmazáson keresztül, hozzátéve:

 

 hirdetes_810x300  

„Nem meglepő, hogy a megszállók nagy dózisú sugárzásnak voltak kitéve, és a sugárfertőzés első tüneteit tapasztalva pánikba estek“.

 

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség egyelőre nem tudta független forrásokból megerősíteni az ukránok állítását, ezért további információkat kért.

 

Edwin Lyman atomenergia-szakértő szerint „nem valószínű“, hogy sok katona egyszerre kezdte el produkálni a sugárfertőzés tüneteit. Az viszont elképzelhető, hogy néhány orosz katona az ásás során radioaktív anyagra bukkant, amitől sugárfertőzést kaptak, és ez megrémisztette a többieket.

 

Az Energoatom tájékoztatása szerint a csernobili atomerőmű területén már nem tartózkodnak idegenek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!