Nyitókép forrása: cgtn.org

 

Lemondott a román kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségéről Florin Citu szombaton, miután a pártvezetés túlnyomó többsége őt hibáztatta a párt népszerűségének hanyatlásáért és távozását követelte.

 

Citu az általa szombatra összehívott végrehajtó bizottsági ülésen jelentette be lemondását, amelytől azonban a pártvezetés ellene lázadó többsége távol maradt. Miután az ülés nem volt határozatképes, Citu a párt titkárságán is iktatta lemondását. Sajtóértesülések szerint felajánlották neki, hogy – legalábbis a tavaszi ülésszak végéig – megmaradhat a szenátus elnöki tisztségében, ha önként távozik. Citu azzal hárította el a házelnöki tisztség sorsára vonatkozó újságírói kérdést, hogy az „másik megbeszélés” tárgya lesz.

 

Lemondott ugyanakkor Citu legfőbb bizalmasa, Dan Vilceanu is a párt főtitkári tisztségéről. Vilceanu jelezte: hamarosan lemond az európai alapokért felelős miniszteri tisztségről is.

 

 hirdetes_400x285  

Az amerikai látogatásáról hazatérő Citut csütörtökön szólították fel lemondásra a párt alelnökei és a területi szervezetek vezetői, akik egyebek mellett azt vetik a szemére, hogy feszültséget szít a PNL és koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) között, továbbá népszerűtlensége „lehúzza” a PNL-t, amelynek a támogatottsága a legfrissebb felmérés szerint (a 2020-as választásokon elért 26 százalékról) 16 százalékra csökkent.

 

Citu szombaton elismerte: „nehezen megemészthető kompromisszum” volt számára a PSD-vel kötött nagykoalíciós megállapodás, és azt remélte: sikerül az ország és a PNL előtt tornyosuló problémákról nyíltan beszélnie a párt többi vezetőjével, de távollétük azt bizonyítja, hogy „hiányzott belőlük a bátorság”. Citu szerint a PNL felelőssége, hogy megőrizze és érvényesítse a kormányzásban a liberális értékeket.

 

Az akkor még miniszterelnöki tisztségben lévő Citut tavaly szeptemberben választották meg a PNL élére, a tavalyi elhúzódó kormányválság során tanúsított hajthatatlan magatartása miatt azonban bizalmi indexe egyszámjegyűre apadt. Az Avangarde csütörtökön közzétett felmérése szerint a megkérdezettek alig hat százaléka mondta azt, hogy bízik benne.

 

A román média arra számít, hogy a párt legnépszerűbb politikusát, Nicolae Ciuca miniszterelnököt választják elnökké a PNL hamarosan összehívandó rendkívüli tisztújító kongresszusán.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!