Nyitókép forrása: eurostat

 

Több mint 23,7 millió nem uniós állampolgár él valamelyik uniós tagállam területén az Eurostat március végi adatai szerint. A statisztika azt mutatja, hogy a Nagy-Britanniával megkurtított EU lakosságának 5,3 százaléka nem uniós. Ugyanakkor az uniós állampolgárok 13,7 százaléka él valamelyik másik uniós ország területén.

 

Németország vezet a nem német állampolgárok számát illetően, több mint 10,6 millió ilyen ember tartózkodik területén (ebből 6,1 millió nem uniós bevándorló). A második helyezett Spanyolország (5,4 millió fő, és ebből 3,63 millió EU-n kívüli migráns), a harmadik helyen pedig 5,2 millió fővel Franciaország (3,74 millió EUán kívüli migránssal) és Olaszország (3,77 millió nem uniós migránssal) osztozik. Ez a négy ország adja ki a nem hazájában, de az EU területén élők (tehát az EU-n kívüli migránsok és az EU-n belüli vendégmunkások összege) több mint 70 százalékát. És ez a négy ország adja ki az EU területén regisztrált nem uniós állampolgárok 73 százalékát.

 

Arányaiban a legtöbb külföldi Luxemburgban él, a legkevesebb Romániában.

 

 hirdetes_300x300  

A bővített listán az Eurostat adatai szerint a nem uniós bevándorlók aránya Liechtensteinben a legtöbb (16 százalék), második helyen Svájc (16 százalék), a harmadikon pedig Észtország (14 százalék) szerepel, majd Lettország és Málta következik.

 

A Visegrádi Négyek esetében a helyzet merőben más. Szlovákiában a lakosság 1 százalékát teszik ki az uniós bevándorlók, és nulla százalékhoz konvergál a nem uniós migránsok száma (ez 20 ezer főt jelent a gyakorlatban).

 

Magyarországon az arányok 1 és 1 százalék, Csehországban 2 szálék uniós bevándorló és 4 százalék EU-n kívüli állampolgár. Lengyelország 0-hoz közelít az uniós bevándorlók száma, a nem uniósoké pedig 1 százalék.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.