Nyitókép: Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legújabb videóbeszédében ismét háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg Oroszországot. Egyúttal azt is közölte, hogy Moszkva az annektált Krímről próbál meg embereket bevonni a harcokba. 

 

Zelenszkij közlése szerint az orosz katonák „lassú, de látható módon“ vonulnak vissza Ukrajna északi területeiről. Hozzátette: néhány esetben az ukrán erők nyomták ki őket, de volt, hogy önszántukból távoztak. Zelenszkij szerint ami a távozó orosz katonák után marad az nemcsak veszélyes, de kész katasztrófa is. Elmondása szerint az oroszok távozásukkor aknákat helyeznek el a térségben, gyakran a lakóházak és a földön fekvő holttestek közelében.

 

„Mindenkinek, aki visszatér ebbe a térségbe, nagyon óvatosnak kell lennie. Továbbra sem lehet visszatérni a korábbi, megszokott normális életmódhoz… Várjatok addig, amíg a földünk nem lesz kitisztítva (aknamentesítve), és ameddig nem lesztek biztosak abban, hogy nem kerül sor további bombázásra“

 

 hirdetes_300x300  

– figyelmeztetett Zelenszkij.

 

Az ukrán elnök arról is szólt, hogy az ország keleti részén továbbra is „rendkívül nehéz“ a helyzet. Az orosz erők Donbasznál tömörülnek, Harkov irányába, és az eddiginél is keményebb támadásra készülnek. „Nehéz csaták állnak még előttünk. Nem gondolhatjuk azt, hogy már minden próbán átmentünk“ – tette hozzá.

 

Zelenszkij azt is kiemelte, hogy idén az orosz katonai szolgálat sok fiatal fiú számára garantált halállal kezdődött. Az orosz családoknak továbbá azt üzente:

 

„Nincs szükségünk további halottakra. Védjétek meg a gyermekeiteket, hogy ne váljanak gazemberekké. Ne küldjétek őket a hadseregbe. Tegyetek meg mindent, ami az erőtökből kitelik, hogy életben tartsátok őket. Hagyjátok őket otthon“.

 

Oroszországot egyúttal azzal vádolta meg, hogy az annektált Krím-félszigetről akar embereket behívni a hadseregbe, amivel megszegik a humanitárius jogot, ezért a Nyugatot újabb szankciók kivetésére kérte. A Krím lakosait felszólította arra, hogy utasítsák el az orosz hadseregbe való belépést. Amennyiben ez nem sikerül nekik, az első adandó alkalommal adják meg magukat az ukrán seregnek. „Mi megértjük, inkább maradjatok életben“ – tette hozzá.

 

A Moszkvára kivetett nyugati szankciókról azt mondta, láthatóan működnek, viszont további nyomásgyakorlásra van szükség.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.