Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Eranga Jayawardena

 

Harminchatórás kijárási tilalmat rendeltek Srí Lankán, és teljesen blokkolták a közösségi oldalakhoz való hozzáférést, miután országos szintű zavargások alakultak ki a soha nem látott élelmiszer- és üzemanyagdrágulás miatt. Az áremelkedés ellen tüntetők több városban is dacoltak a kijárási tilalommal.

 

A fővárosban, Colombóban a tömeg néhány órán át nézett farkasszemet a biztonsági erőkkel, majd békésen feloszlottak. Kandy városában azonban a hatóságok vízágyút és könnygázt is bevezettek.

 

A kijárási tilalmat Gotabaja Radzsapaksza elnök rendelte el, miután a pénteki zavargások egészen a rezidenciájáig is elértek.

 

 hirdetes_300x300  
Soha nem volt ekkora válság a szigetországban

 

Srí Lanka, a 22 milliós egykori brit gyarmat, 1948-as függetlenedése óta nem volt olyan mély gazdasági válságban, mint most. A kormánynak nincs devizája, hogy üzemanyagot és földgázt importáljanak az országba, az energiaellátás fél, vagy akár egész napokra szünetel.

 

Ráadásul egyre aggasztóbb méreteket ölt az élelmiszer és gyógyszerhiány, a kórházak lemondták a műtéteket

 

Az benzinkutak kiszáradtak, ha valahol találnak is egy kevés benzint a lakosok, képtelenek megfizetni. Egy autó teletankolása (40 liter) az ottani minimálbér felébe kerül.

 

A 2019-ben nagy fölénnyel megválasított Radzsapaksza elnök népszerűségi indexe padlót fogott. Az elégedetlenség miatt ismét rengetegen bírálják az elnököt nepotizmusa miatt: a pénzügyminiszter, a miniszterelnök és az agrárminiszter is a testvérei, a sportminiszteri posztot pedig az unokaöccse tölti be.

 

A helyzetről sokat elárul, hogy a karhatalom gépkarabélyos katonákat vezényelt ki a fővárosba, hogy megakadályozza, hogy a tömeg a Függetlenségi térre vonuljon.

 

Közben a hatóságok több száz embert tartóztattak le pénteken és szombaton.

 

A gazdasági helyzet tragikus. Az országnak idén 7 milliárd dollárnyi külföldi kölcsönt kellene visszafizetnie, ám erre alig van esély, hiszen az élelmiszerimport is gondot okoz. A kormány azt tervezi, hogy újfent Kínától kér hitelt – ám 700 millió idén esedékes törlesztéssel már így is adós marad.

 

A szigetországot India is megsegítette közel kétmilliárd dollárral.

 

Sorozatos problémák, rossz megoldások

 

Hogyan jutott ide Srí Lanka? A GDP 12 százalékát adó idegenforgalmat tönkretette a koronavírus-járvány, gazdasága pedig főleg nem élelmiszeripari és nem kulcstermékek exportjára épül: gumi, tea, ruházati cikkek, kókuszdió, fűszerek.

 

Közben 100 százalékban importra szorul kőolajból, importálja a rizst, a gabonát, a hüvelyeseket, a cukrot és minden gyógyszert. Ez nem csak igen előnytelen külkereskedelmi mérleget jelent, de azt is, hogy válsághelyzetben az országnak nincs elég dollárja, hogy beszerezze a működéséhez szükséges importcikkeket.

 

A külföldön dolgozó ceyloniak hazautalásai is elmaradtak, mert őket sem kerülte el a koronavírus-járvány okozta globális foglalkoztatási probléma.

 

A válságot a kormány 2021 árpilisában hozott elhibázott döntése lódította meg leginkább. Valamiért úgy gondolták, hogy jó ötlet betiltani az összes vegyszeres műtrágya importját. Csakhogy Srí Lanka exportbevételeinek zümét, évi 1,25 milliárd dollárt az tea kiviteléből nyeri. A műtrágyák hirtelen elérhetetlenné tétele kihatott a teaültetvények hozamára és így a bevételekre is.

 

Körkép.sk, BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.