Nyitókép forrása: SITA/(AP Photo/Rodrigo Abd

 

Megrázó felvételek láttak napvilágot vasárnap a Kijev közeli Bucsáról, ahol a BBC jelentése szerint a visszavonuló orosz hadsereg után kiégett tankok maradtak, az utcákon pedig holttestek hevernek.

 

A fotók tanúsága szerint volt olyan civil, akit biciklizés közben lőttek le. Nem kizárt, hogy háborús bűncselekményre is sor került, a területet visszafoglaló ukránok állítólag két olyan holttestet is találtak, akiknek kezét hátrakötötték, majd tarkón lőtték.

 

A Bucsát keresztülszelő út 200 méteres szakaszán több mint 13 holttestet találtak.

 

 hirdetes_810x300  

Liz Truss brit külügyminiszter szerint „egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az Ukrajnában „meghátrálásra kényszerített orosz hadsereg elborzasztó dolgokat műveltek” az ukrán településeken, többek között Irpinyben és Bucsában.

 

Truss szerint háborús bűncselekményként kell kivizsgálni azokat a „válogatás nélküli támadásokat”, amelyeket az orosz fegyveres erők követtek el ártatlan civilek ellen.

 

A woman walks amid destroyed Russian tanks in Bucha, in the outskirts of Kyiv, Ukraine, Sunday, April 3, 2022. (AP Photo/Rodrigo Abd)

 

Truss kijelentette, az eset napvilágra kerülése után még fontosabb, hogy a Nyugat folytassa Ukrajna ellátását humanitárius és katonai segélyekkel. Egyúttal leszögezte, hogy a Nyugatnak „fel kell számolnia az orosz energiahordozóktól való függését”.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz hadsereget népirtással és „az egész ukrán nemzet kiirtásának kísérletével” vádolta meg, miután az ukrán mentőegységek jelentették, hogy Bucsában találtak egy második tömegsírt is 57 holttesttel. Az elsőt még szombaton fedezték fel, állítólag 280 ember földi maradványaival. 

 

Oroszország tagadja a vádakat, szerinte a bucsai felvételek provokációk.

 

A bucsai tömegsírok hírére Eduard Heger szlovák kormányfő és Zuzana Čaputová is nyilatkozatban reagált.

 

Forrás: Youtube.com

 

Heger elítélte a civilek elleni gyilkosságokat, hangsúlyoztam hogy az orosz katonák tetteit az egész nemzetközi közösség keményen megtorolja.

 

„A civilek és gyermekek legyilkolásáról szóló hírek a jugoszláv háború apokalipszisét idézik. Az orosz katonák barbár tettei Ukrajnában megdöbbentőek, és a nemzetközi közösség megtorlását vonják maguk után. (…) Ma a bűnösség vélelme van érvényben. (…) Azok akik emberiesség elleni bűntettet követnek el, büntetőjogi felelősséggel tartoznak. Nem feledjük tetteiket.”

 

közölte a kormányfő.

 

Čaputová a Facebookon azt írta a bucsai képek kapcsán: „Ez maga a gonosz, meg kell állítanunk, mert magától nem áll meg. (…) Folytatni kell a szankciók szigorítását, Ukrajna megsegítését, ki kell vizsgálni és meg kell büntetni minden háborús bűnöst” – fogalmazott.

 

Ezen a linken tekinthető meg a felvétel, amelynek megrázó képkockáin látható, mit hagytak maguk után az orosz katonák. A felvételt 18 éven aluli olvasóinknak nem ajánljuk.

 

Körkép.sk, TASR, BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!