Nyitókép: Körkép.sk

 

Pártokra, képviselőjelöltekre szavaz ma Magyarország, a rendszerváltás utáni kilencedik országgyűlési választáson. Emellett ma tartják az országos népszavazást a „gyermekvédelmi” kérdésekben. Ez az első alkalom, hogy a parlamenti választással egy időben népszavazást is rendeznek.

 

A 3 154 településen és 23 budapesti kerületben kialakított 10 243 szavazókör reggel 6.00 órakor nyit, és este 7.00 óráig várják az urnákhoz a választásra jogosult 7,7 millió választópolgárt. A 145 külképviseleten 65 ezer választópolgár adhatja le voksát, 456 ezer, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választó pedig levélben szavazhat.

 

 hirdetes_810x300  

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, de a választópolgároknak két szavazatuk van: voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy melyik pártot támogatják.

 

 

 

 

 

 

23.10 – Orbán Viktor: A ma estével a győzelem szinte minden lehetőségét kimerítettük
Orbán Viktor elmondta: Nem engedtük, hogy a kudarcos múlt visszatérjen, megvédtük a békét és a biztonságot és Magyarország függetlenségét. Arra is emlékeztetett, hogy nemcsak ellenfeleink vannak a nemzetközi térben, hanem barátaink is, akik segítettek bennünket. Ez az ő győzelmük is, és az egész világ láthatta, hogy a kereszténydemokrata, konzervatív-polgári és a hazafias politika győzött. Ezt üzenjük Európának, ez nem a múlt, hanem a jövő.
22.55 – Orbán Viktor: Hatalmas győzelmet arattunk!
Akkora győzelmet arattunk, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egész biztosan – mondta.

 

22.46 – Kovács Zoltán: rendkívül bizakodóak vagyunk

 

Rendkívül bizakodóak vagyunk – értékelte az országgyűlési választás eddigi eredményeit a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap este a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén.

 

Kovács Zoltán újságíróknak azt hangsúlyozta: nagyon komoly verseny volt, ennyi párt és ennyi politikai erő talán még soha nem vett részt Magyarországon a küzdelemben.

 

Mindenkinek megköszönte a szavazáson való részvételt, hangsúlyozva: az elmúlt 12 évben a demokrácia nem gyengült, hanem megerősödött.

 

Rendkívül biztató, ami a térképen látszik, az a mandátum – amelyet eddig már háromszor a magyar emberektől kaptunk – igen erősnek ígérkezik a jövőre nézve is – mondta az államtitkár.

 

22.25 Legfrissebb eredmények: 

 

63,21 százalékos feldolgozottságnál 55,16 százalékon áll a Fidesz-KDNP, a baloldali lista 33,09 százalékon, a Mi Hazánk Mozgalom 6,45 százalékon. A 106 egyéni körzet közül 87-ben a Fidesz-KDNP jelöltje vezet, míg a baloldal 19 körzetben vezet 74,95 százalékos feldolgozottságnál.

21.56 – Lázár János legyőzte Márki-Zay Pétert, a baloldal miniszterelnök-jelöltjét

 

Csongrád-Csanád megye 04. számú egyéni választókerületében (Hódmezővásárhely) nagy fölénnyel győzött a Fidesz-KDNP színeiben Lázár János a baloldal kormányfőjelöltjével, Márki-Zay Péterrel szemben.

A szavazatok 79,82 százalékos feldolgozottságnál Lázár János (Fidesz-KDNP) a szavazatok 51,81 százalékát tudhatja magáénak. Márki-Zay Péter 40,09 százalékos támogatottságon áll, csaknem szavazattal lemaradva a Fidesz jelöltje mögött.

 

19:50 – Gulyás: magas lesz a részvétel és ez a demokrácia győzelmét jelenti

 

A részvétel magas lesz, a legfrissebb adatokból arra lehet következtetni, hogy hajszál híján meg fog egyezni a négy évvel ezelőttivel, és a magas részvétel a demokrácia győzelmét jelenti – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap, a Fidesz-KDNP budapesti eredményváró rendezvényén tartott sajtótájékoztatóján.

 

„Mindig elmondtuk, hogy ha az országnak polgári-kereszténydemokrata-jobbközép kormánya van, akkor a demokrácia erős, (…) egy ilyen magas választási részvétel a demokrácia győzelmét jelenti, és erős felhatalmazást ad az új országgyűlésnek” – fogalmazott.

 

19:39 – NVI-elnök: országszerte mindenhol befejeződött a szavazás

 

Országszerte minden helyszínen véget ért a szavazás, néhány szavazókörben még kevesen sorban állnak, ők 10-15 percen belül be tudják fejezni a szavazást – mondta Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

 

A szavazókörökben megkezdődött a szavazatösszesítés. Előbb az egyéni választókerületi szavazólapokat számolják össze, majd a pártlistásokat és a népszavazási szavazólapokat – mondta. Hozzátette: azzal számolnak, hogy várhatóan este 9 után érkezhetnek az első, alacsonyabb feldolgozottságú adatok. Nagy Attila felhívta a figyelmet arra: a vasárnapi adatközlések előzetes eredménynek minősülnek.

 

19:37 – Az eredmény szerint a magyar ellenzék esélyei csak matematikaiak

 

A magyar Medián utolsó felmérése is Fidesz-győzelmet jósol

 

19:36 – Megkezdte a levélszavazatok felbontását az NVI

 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este 7 órakor megkezdte az országgyűlési választásra és a népszavazásra hozzájuk érkezett csaknem 140 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését. Szkennelésre – a kézi számolást megelőzően – azért van szükség, hogy a levélszavazatok előzetes eredményét gyorsan közölni tudják.

 

Levélben a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az országos listára. Az NVI összesen 456 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe.

 

Vasárnap reggelig 225 ezer levélszavazatot adtak le az arra jogosultak, az NVI vasárnap reggelig 140 ezer érvényes szavazási iratot regisztrált.

 

19:00 – Hivatalosan véget értek az országgyűlési választás, 18:30-ig 67,8 százalékos országos részvételről számoltak be.

 

18:47 – Már csak néhány perc és zárnak a szavazóhelyiségek

 

17:40  – A választásra jogosultak 62,92 százaléka, 4 840 928 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 17 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

 

A részvételi arány 17 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 67,09 százalék, ami 135 025 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, 57,51 százalék, ebben a megyében 290 452-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 66,82 százaléka, 856 416 választópolgár adta le szavazatát 17 óráig.

 

A korábbi parlamenti választásokon 2018-ig az utolsó részvételi adatot 17 óra helyett 17.30-kor tették közzé. Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 49,52 százalék, a 2002-es választáson 65,56 százalék szavazott 17.30 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 61,72 százaléka, a 2010-es választáson 59,28 százalék, nyolc évvel ezelőtt pedig 56,77 százalék voksolt 17.30 óráig. Négy évvel ezelőtt 63,21 százalék járult az urnákhoz 17 óráig.
A részvételi arányokról az utolsó napközbeni összesítés adatai 18.30 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

 

17:03 – Személyesen mozgósít Orbán Viktor – Videóval

 

16:36 – Újra kellett éleszteni egy nagykanizsai szavazót

 

Sorban állás közben összeesett egy idős férfi Nagykanizsán az egyik szavazókörben; a katasztrófavédelem munkatársai és a mentők a helyszínen újraélesztették – közölte a Nemzeti Választási Iroda vasárnap a honlapján. A sorban egy orvos is várakozott, aki azonnal megkezdte a férfi újraélesztését.

A szavazatszámláló bizottság egy tagja értesítette a szomszédos épületben lévő katasztrófavédelmi kirendeltséget, a rosszul lett férfi rokona pedig a szintén a közelben lévő mentőszolgálatot hívta. A mentők kiérkezéséig a katasztrófavédelem munkatársai vették át az újraélesztést.

 

16:05 – 15 óráig 4 058 746 szavazó járult az urnákhoz

 

15:51 – „Az FTC jövője a tét!” – írták a közösségi hálón a Fradi-szurkolók

 

Fradi-ultrák üzentek a baloldalnak: Aki otthon marad, a moslékra szavaz!

 

13.51 Elindultak a választók: A választási részvétel kezdi megközelíteni a 4 évvel ezelőtti rekord mértéket.

 

13.05 Márki-Zay Péter: minden egyes szavazat számít

 

13.01 Semjén Zsolt: a kormánynak és a Fidesz-KDNP-nek a legfontosabb törekvése a béke, és az, hogy ebbe a háborúba Magyarországot ne engedjék belesodródni

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke szerint a választás tétje: háború vagy béke, valamint az, hogy nemzeti-gazdasági érdekeinket meg tudjuk védeni vagy sem.

 

Semjén Zsolt köszönetet mondott a külhoni magyaroknak a levélben leadott szavazataikért, „nemzethűségükért”. Hangsúlyozta: a külhoni magyarok nem kvázi magyarok kvázi állampolgársággal, és miután megtapasztalták a Gyurcsány-féle nemzetárulást, pontosan tudják, hogy mit jelent, ha nemzeti kormány van Magyarországon.

 

Budapest, 2022. április 3.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke édesanyja, Semjén Miklósné (k) és felesége, Semjénné Menus Gabriella társaságában leadja szavazatát a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított szavazókörben az országgyûlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.
MTI/Soós Lajos

 

11.50 – Részvételi arány – 11 óra – 25,77 százalék

A választásra jogosultak 25,77 százaléka, 1 982 937 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson délelőtt 11 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

 

 

A részvételi arány 11 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 28,03 százalék, ami 75 987 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 22,22 százalék, ebben a megyében 95 974-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 25,01 százaléka, 320 505 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

 

Négy évvel ezelőtt a szavazók 29,93 százaléka voksolt 11 óráig.

 

11.15 – Szijjártó Péter: Válasszuk a békét, válasszuk a biztonságot!

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is leadta szavazatát családja társaságában az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson.

 

 

10.53 – Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára is leadta szavazatát

 

Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára is leadta a szavazatát vasárnap délelőtt. A hírt a DK elnöke egy Facebook-bejegyzésben kommentálta: „Sokan mondták, hogy Magyarországon csak akkor lesz kormányváltás, ha majd áprilisban havazik. Akkor hát eljött a nap” – írta.

 

 

10.40 – Áder János a feleségével szavazott

 

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben, ahol leadta szavazatát az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson.

 

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

10.38 – Részvételi adatok délelőtt 9 órához:

 

 

10.22 – Jakab Péter, a Jobbik elnöke is leadta szavazatát

 

Miskolc, 2022. április 3.
Jakab Péter, a Jobbik elnöke leadja szavazatát a miskolci Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyûlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.
MTI/Czeglédi Zsolt

 

10.15 – Orbán Viktor a választás tétjéről írt legújabb Facebook-bejegyzésében

 

 

09.56 – Részvételi arány 9 órakor: 10,31 százalék

 

A választásra jogosultak 10,31 százaléka, 793 219 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson reggel 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

 

A részvételi arány 9 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 11,43 százalék, ami 30 992 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 8,78 százalék, ebben a megyében 37 914-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 9,61 százaléka, 123 109 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig.

 

Négy évvel ezelőtt a szavazók 13,17 százaléka voksolt 9 óráig.

 

09.34 –  Varga Judit igazságügyi miniszter is leadta szavazatát

 

Budapest, 2022. április 3. Varga Judit igazságügyi miniszter gyermekei és férje, Magyar Péter társaságában leadja szavazatát a budapesti Hegyvidéki Mesevár Óvodában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. MTI/Vasvári Tamás

 

09.00 – Alacsonyabb a részvétel, mint 4 évvel korábban volt – mutatjuk a 7.00 órási adatokat

 

A választásra jogosultak 1,82 százaléka, 139 667 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson reggel 7 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

 

A részvételi arány 7 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 2,04 százalék, ami 21 097 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 1,54 százalék, ebben a megyében 6646-an voksoltak. A fővárosban a szavazók 1,82 százaléka, 23 268 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig.

 

Négy évvel ezelőtt 2,24 százalék voksolt 7 óráig.

 

08.30 – Orbán Viktor miniszterelnök már leadta a voksát

 

Nem sokkal ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök is élt szavazati jogával. A kormányfő felesége, Lévai Anikó kíséretében érkezett a Zugligeti Általános Iskolába, ahol mindketten leadták voksukat.

 

 

7.02 NVI: Mindenhol rendben megkezdődött a voksolás

 

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel az MTI-vel. A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig csaknem 7,7 millió választópolgárt várnak az urnákhoz – tette hozzá.

 

07.48 – Orbán Viktor közösségi oldalán üzent

 

 

06.31 – Aki este 7 óráig megérkezik a szavazókörhöz, az még leadhatja a voksát

 

Aki este 7 óráig megérkezik a szavazókörhöz, az még leadhatja a voksát. Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke kifejtette: „Aki 7 óráig megérkezik a szavazókörhöz, az fog még tudni szavazni. Ezt a szavazatszámláló bizottság, illetve a helyi választási iroda munkatársai jelezni fogják, és aki később érkezik, az sajnos nem fogja tudni gyakorolni a választójogát, úgyhogy ezúton is buzdítok mindenkit, hogy időben menjünk el szavazni.

 

06.06 – Az első szavazó jelenlétében zárják le az urnát

 

A szavazás megkezdése előtt az összes szavazókörben valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárja le a szavazatszámláló bizottság a vasárnapi országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett országos népszavazáson.

 

Körkép.sk, MTI, hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.