Kiutasítottak egy holland újságírót Ukrajnából, államtitkok megsértésével vádolják - Körkép.sk
Hajnalka
  • HUF: 385.38
  • USD: 1.08
  • 2 °C
  • 8 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Kiutasítottak egy holland újságírót Ukrajnából, államtitkok megsértésével vádolják

Mikor fel akarta hívni a holland külképviseletet, fegyvert nyomtak a fejéhez

Nyitókép forrása: odessa-journal.com

 

Kiutasították vasárnap Ukrajnából Robert Dulmerst, a Nederland Dagblad című holland napilap haditudósítóját, mert közzétett egy fotót a Twitteren az Odessza városban aznap reggel becsapódó rakétákról – írta hétfőn az NlTimes holland hírportál.

 

A hírportál a Nederland Dagblad tudósítására hivatkozva azt írja: az ukrán hatóságok államtitok megsértésével vádolják az ország területén hivatalos katonai engedéllyel dolgozó veterán újságírót.

 

Dulmers a saját lapjának elmondta: vasárnap a kikötővárosban tartózkodott, és követte a rakéták becsapódásának hangját. A helyszínen felvételeket készített, amelyeket azután megosztott a Twitteren. Aznap délután a rendőrségre kísérték, ahol elmondása szerint durván bántak vele.

 

SJE Nyílt nap

Amikor Dulmers a holland külképviselettel telefonon beszélt, megragadták, kitépték a kezéből a készüléket. Útlevelét elkobozták, és amikor megpróbált ellenállni, fojtogatták és fegyvert szegeztek a fejéhez.

 

A hatóságok ezután közölték vele, hogy elvették tőle haditudósítói akkreditációját, és onnantól nemkívánatos személy az országban. A rendőrség a férfit saját autójában az ukrán-moldovai határra szállította, és ott adták vissza neki személyi papírjait. Dulmers 2032-ig nem térhet vissza Ukrajnába.

 

Az újságíró elmondta, hogy az ukrán hatóságok állításai meglepték, mert Odesszára nem vonatkoznak szigorított tudósítási szabályok.

 

A Nederlands Dagblad főszerkesztője, Sjirk Kuijper szerint “semmi nem utal arra, hogy Dulmers megszegte volna a hadsereg által kiadott utasításokat vagy korlátozásokat”. Elítélte, ahogyan Dulmerst kiutasították az országból, különösen azt, hogy erőszakot alkalmaztak vele szemben.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Én megmondtam
2022. ápr. 04. 13:53

Csak kibújik a szög a zsákból! Lassan az agyhalott nyugat is ráébred, hogy Ukrajna koránt sem olyan civilizált ország, mint amilyennek hazudja magát.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket