Nyitókép: SITA/Úrad vlády SR

 

A Patriot légvédelmi rakétarendszer negyedik ütegét (a meglévő két német és egy holland rakétaüteg mellett) az Egyesült Államok fogja elhelyezni Szlovákiában az amerikai üzemeltető személyzettel együtt – jelentette be pénteken Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azután, hogy Szlovákia egyetértett a saját S-300-as rendszerének elajándékozásával. Austin szerint a rendszer napokon belül megérkezik Szlovákiába.

 

„Az utasításomra és Szlovákia kérésére az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága egy Patriot-rendszert helyez el Szlovákiában az üzemeltető személyzettel együtt. Várakozásaink szerint a szóban forgó üteg és a személyzet napokon belül megérkezik Szlovákiába. A bevetésük időtartama egyelőre nincs meghatározva, ugyanis a szlovák kormánnyal folyamatos tárgyalásokat folytatunk a légvédelem tartósabb megoldásáról“

 

– jelentette ki Austin a Pentagon oldalán közzétett nyilatkozatában.

 hirdetes_300x300  

 

Az amerikai védelmi miniszter nagyra értékelte a „szlovák kormány nagylelkűségét“ az S-300-as rendszer Ukrajnának történő odaajándékozásával kapcsolatban. Austin szerint ez „erős bizonyítéka annak, hogy Ukrajna szomszédai milyen elkötelezettek abban, hogy segítsék az ukránok védekezését a nem kiprovokált orosz invázióval szemben“. A miniszter a humanitárius segítségnyújtás területén kifejtett „rendkívüli erőfeszítés“, illetve az ukrán menekültek befogadása kapcsán is elismerően beszélt a szlovákokról.

 

A Pentagon szerint a Patriot-rendszer szlovákiai elhelyezése tökéletesen egybeesik az USA azon igyekezetével, melynek célja a NATO védelmi képességének megerősítése.

 

„Még egyszer köszönöm a Szlovák kormánynak, hogy hajlandóak voltak segíteni Ukrajnának a légvédelmi szükségleteik lefedésében. Ez a szövetségünk erejének egy újabb példája, illetve annak, hogy Putyin elnök lépései a NATO megerősödéséhez vezettek, holott épp ezt szerette volna elkerülni“

 

– zárta le Lloyd.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!