Nyitókép forrása: facebook

 

Eduard Heger szlovák kormányfő a Facebookon hivatalosan is megerősítette, hogy Szlovákia átadta szovjet gyártmányú S-300-as légvédelmi rendszerét Ukrajnának. A kormányfő hangsúlyozta, hogy ezzel Szlovákia nem válik hadviselő féllé. Nagyjából ezzel egy időben közölte Jaroslav Naď védelmi miniszter is a Facebookon, hogy „sikerült megfelelő pótlásra szert tenni, így az S-300-as rendszer már az ártatlan ukránokat védi.

 

Naď bejegyzésében azt írta, hogy a rendszer átadásáért cserébe a jövő héten újabb Patriot légvédelmi egység érkezik Szlovákiába.

 

„Ez egy felelősségteljes lépés, amellyel a békét, a szabadságot és az emberi jogok védelmét támogatjuk. Az ártatlan ukránok állhatatos nemzet, amely meg akarja védeni hazáját, és az olyan rendszerrel, mint amilyen az S-300-as, több száz emberéletet mentünk meg”

 

írta Naď. Ő is hangsúlyozta, hogy Szlovákia ezzel a lépésével még nem válik a konfliktus részévé.

 hirdetes_810x300  

 

Azt is közölte, hogy a cserébe kapott Patriot-rendszert az amerikaiak hozzák Szlovákiába, és ez lesz (két német és egy holland egység után) a negyedik egység a légvédelmi rendszerből, amely „jóval nagyobb védelmi potenciált képvisel”, mint a szovjet S-300-as.

 

 

Valószínű, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Ahogy arra korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet, a védelmi minisztérium szlovák önjáró lövegek és gyalogsági páncélos szállítójárművek átadásáról is tárgyal az ukránokkal, illetve arról is, hogy Szlovákiában szervizelnék az ukrán tankokat és páncélos hadtechnikát. (Az ilyen javítótelepek Ukrajnában az orosz rakéták keresett célpontjai, így ez nagy segítség lehet Kijev számára).

 

Moszkva többször is jelezte, hogy Szlovákia szerződést sért azzal, ha az oroszok jóváhagyása nélkül engedi át az S-300-asokat egy harmadik országnak.

 

Az egész dolog egyébként – ahogy Csehországban is – a nyilvánosság háta mögött történt, a rendszerek ugyanis már Ukrajnában vannak.

 

A rendszer alkalmas repülőgépek, elvileg akár negyedik generációs vadászgépek és ballisztikus rakéták befogására és megsemmisítésére is. Elavult rendszernek számít, és nem használható az oroszok szuperszonikus rakétája ellen, de mivel az ukránoknál is ugyanez a típus volt rendszeresítve, kiképzés nélkül, rögtön képesek azt használni.

 

Az Sz-300-as rendszer központi egysége altípustól függően néhány tucat levegőben közelítő célt képes egyszerre nyomon követni, ezekből a rakéták vezérlése legalább 6 darabot képes kiválasztani (ha a célpontok hatókörön belülre kerülnek, és a találat biztossága magas), bemérni és megsemmisíteni.

 

A legújabb orosz S-400-as modell hatóköre már 400 kilométer, több mint háromszáz célpontot képes egyszerre követni, igen nagy sebességűeket is (tehát a legújabb vadászgépeknek is problémát okoz), még a pilóta nélküli drónoknál is 80 százalékos a találati valószínűség. Ez utóbbiak ellen a 300-as modell nem túl hatékony.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.