Nyitókép: AFP/Getty Images/John Thys

 

Az amerikai külügyminisztérium egyik illetékese szerint az észak-atlanti szövetség külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán szóba került Svédország és Finnország csatlakozása a NATO-hoz.

 

Pekka Haavisto finn külügyminiszter nemrég úgy nyilatkozott, hogy Helsinki a következő hetekben tisztázza a következő lépéseket a potenciális csatlakozással kapcsolatban.  A finneket és a svédeket a jelek szerint nemigen zavarja, hogy a Kreml korábban „súlyos következményekkel” fenyegette meg őket, ha csatlakozni akarnának a NATO-hoz.

 

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő még e héten is úgy fogalmazott, hogy ez esetben Moszkva kénytelen lenne saját intézkedésekkel „helyreállítani az egyensúlyt”.

 hirdetes_810x300  

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a héten kifejezetten bátorította a két eddig semleges államot, hogy kérjék felvételüket a nyugati katonai szövetségbe.

 

„Ha úgy döntenek, hogy jelentkeznek, akkor elvárom, hogy minden szövetséges üdvözölje őket.”

 

– mondta szerdán, a NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján Stoltenberg.

 

Finnországban a közhangulat annyira NATO-párti lett, hogy Sauli Niinistö finn elnök már nem is látja szükségét népszavazásnak vagy hivatalos közvélemény-kutatásnak a kérdésről. Finnországnak 1300 kilométernyi közös határa van Oroszországgal.

 

A Politico szerint egyébként mindkét skandináv államban a szociáldemokraták voltak eddig a leginkább hívei a semlegességnek, most viszont már „ők lehetnek a kulcsai annak, mi lesz a következő lépés Svédország és Finnország NATO-tagságával kapcsolatban.” Mindkét ország jobbközép ellenzéke már eddig is támogatta a lépést.  Bár a semlegesség hivatalosan megszűnt az 1995-ös uniós tagsággal, írja a lap, sok svéd és finn számára – különösen a politikai baloldalon – a NATO-ba való belépés Moszkva szükségtelen provokációját jelentette.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!