Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Egészen rendkívüli beszámolókat közölt a brit BBC közmédia az orosz megszállás ideje alatt Csernobilban váltás és erőforrások nélkül dolgozók vallomásai alapján. Állítólag az atomerőmű alkalmazottai kénytelen voltak üzemanyagot lopni az oroszoktól, hogy elkerüljék az atomkatasztrófát.

 

Az orosz hadsereg február 24-én vette körül Csernobilt, majd tűzpárbaj árán bevették a komplexumot. A 170 ukrán védőt a pincében zárták ál, majd az egész létesítményt átkutatták bombák és fegyverek után.

 

A mérnökök, felügyelők és egyéb műszaki személyzet folytathatta a munkát, és az orosz Roszatom is küldött alkalmazottakat az üzem működtetésére. A csernobili atomerőmű nem működik, de az 1986-os katasztrófa nukleáris hulladékát még mindig ott tárolják. A létesítmény feladata most a tisztítás, a nukleáris hulladék tárolása és a szennyeződés visszaszorítása. Ez mindig állandó felügyeletet igényel, ellenkező esetben megnő a radioaktív részecskék szökésének esélye.

 

 hirdetes_400x285  

„Tudni akarták, hogyan működik a létesítmény, információt akartak az összes eljárásról, dokumentumról és műveletről. Megrémültem, mert folyamatosan kérdezgettek, és a kihallgatások nem egyszer erőszakosak voltak”

 

idézte a BBC Olekszandr Lobadát, az állomás sugárzásbiztonsági felügyelőjét.

 

Valerij Szemonv mérnök arról számolt be, hogy lopniuk kellett az üzemanyagot a generátorok működéséhez.

 

„Ha nem tudtuk volna biztosítani az áramellátást, a katasztrofális lett volna. (…) Radioaktív anyag szabadulhatott volna ki, olyan mennyiségben, hogy el sem tudja képzelni. Nem az életemet féltettem. Attól féltem, mi lesz, ha nem lesz ott és nem figyelem az üzemet. Féltem, hogy ez az egész az emberiség tragédiájává válik”

 

mondta ezzel kapcsolatban Lobada.

 

Lövészárkok a legszennyezettebb csernobili erdőben

 

A Csernobil körüli „Vörös Erdő” – amely a radioaktivitás miatt elszíneződött növényzetről kapta a nevét – a világ egyik legszennyezettebb helye. Az orosz katonák mit sem tudva a nukleáris biztonságról, lövészárkokat ástak, és ott is maradtak. Ezt ukrán drónfelvételek is megerősítették. Mikor aztán nemrég az oroszok kivonultak Észak-Ukrajnából, olyan hírek is megjelentek, hogy sugárfertőzés miatt több katonát a fehéroroszországi kórházakban kezeltek.

 

A dolog pikantériája, hogy az atomerőműben dolgozó ukrán mérnökök szerint a lövészárkokra nem nagyon volt szükség – aligha akartak volna az ukránok tüzet nyitni az erőműre.

 

Az orosz katonák távozásukkor minden mozdítható értéket elvittek, magukkal vitték a hadifoglyokat is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!