Nyitókép forrása: militarywatchmagazine.com

 

Oroszország hadgyakorlatot tartott Lengyelország és Litvánia közti, Balti-tengeri európai exklávéjában, Kalinyingrádban.

 

„Nagyjából 1000 katona (…) és több mint 60 haditechnikai egység volt részese az ellenőrzésnek”

 

közölte a Balti Flotta parancsnoksága a nyilvánossággal.

 

Ezen kívül az éjszaka folyamán 20 Szu-27-es vadászgép és bombázó végzett manőverező gyakorlatot a kalinyingrádi légtérben, földi célpontok elleni támadást is gyakoroltak.

 hirdetes_300x300  

 

A Balti Flotta Parancsnoksága nem konkretizálta, miért tartották a hadgyakorlatot, ám napokkal azután került rá sor, hogy Alekszandr Grusko orosz helyettes külügyminiszter figyelmeztette az európai országokat, hogy bármilyen potenciális beavatkozással Kalinyingrád térségében „a tűzzel játszanának”.

 

(Kalinyingrád a kontinentális Európa legmilitarizáltabb területe. Stratégiai kulcsszerepe nem csak abban áll, hogy Szavasztopol után ez a legfontosabb európai kikötője Oroszországnak, hanem abban is, hogy a lengyel-litván határt 100 kilométerre szorítja össze Fehéroroszországgal. Ez a 100 kilométer akadályozza meg abban, hogy összeolvadjon az orosz „anyaországgal”, és pontosan emiatt érzi magát fokozottan veszélyben Litvánia és persze Lengyelország. Ha ezen a ponton előretörve az oroszok leválaszthatnák a Balti államokat a NATO testéről, és kérdés, hogy a szövetség tudna-e időben és hatékonyan reagálni. Épp ezért növelték meg március végére 1100-ről 4000-re a Litvániában állomásozó NATO katonák számát. Néhány évvel ezelőtt az oroszok közvetve megerősítették, hogy a területen az oroszok Iszkander, rövid hatótávolságú rakétákat telepítettek – ezek nukleáris fejekkel is felszerelhetők. – a szerk. )

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!