Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Valószínű, hogy sokáig nem tarthatják magukat Mariupol védői. A délkelet-ukrajnai kikötőváros kulcsfontosságú az orosz stratégiai  célok tekintetében. Az elmúlt hetekben az orosz erők körbezárták, ostromolták a várost, mára gyakorlatilag el is esett, már csak két helyszín van, ahol harcok dúlnak a megmaradt védők és az oroszok között. A védőknek azonban nincs több utánpótlása.

 

A 47 napja ostrom alatt álló várost a 36. tengerészgyalogos dandár védi. A kikötő feletti ellenőrzésen kívül sok minden védeni való nem maradt, az eredetileg félmilliós települést az oroszok rommá bombázták, az anyagi kár tízmilliárdokban mérhető (dollárban).

 

Egyes beszámolók szerint hétfőre a megmaradt védők muníciója elfogyott, a katonák fele súlyosan sérült, de mindenki, akinek még van végtagja, fegyvert fog. Az eredeti gyalogság az elmúlt másfél hónapban teljesen felőrlődött a harcokban, jelenleg a dandár tüzérségi és légvédelmi katonái, rádiósok, sofőrök, szakácsok, sőt, katonai zenészek készülnek az utolsó csatájukra a kikötőben.

 

 hirdetes_810x300  

A Facebookon közzétett bejegyzésük szerint már az ukrán vezetés sem akar velük kommunikálni, egyszerűen leírták őket, Nem sokkal később Valerij Zaluzsnyij ukrán tábornok arról beszélt a sajtónak, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot, a maiupoli védelmi hadművelet pedig „nem tartozik a nyilvánosságra”.

 

Körkép.sk, theGuardian.com, ukrinform.ua

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!