Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov

 

Ukrajna hétfőn közölte, hogy a délkelet-ukrajnai kikötővárosban, Mariupolban vélhetően több tízezer ember veszett oda az orosz ostromban. Az ukrán emberjogi ombudsman kínzással és kivégzésekkel vádolta meg az oroszokat – írja a Reuters, azzal, hogy a vádakat nem lehet ellenőrizni független forrásból.

 

Ha igaz, amit az ukrán vezetés állít, akkor Mariupol szenvedte el az eddigi legsúlyosabb emberéletekben mért veszteségeket az invázió során. Az oroszbarát szakadárok közlése szerint 5 ezer civil halt meg a városban, de ezért „az ukrán hadsereg a felelős”.

 

Az ukránok ugyanakkor azt állítják, hogy az oroszok lassították a város civiljeinek kimenekítését azzal, hogy mindenkit ellenőrizték őket – a neonáci Azov-zászlóalj tagjait keresve közöttük, akik részt vettek a város védésében. A Mariupltól Zaporozzsjáig tartó útvonalon 15 ellenőrző pontot állítottak fel az oroszok. A férfiakat meztelenre vetkőztetik, nyilván árulkodó tetoválásokat keresnek rajtuk.

 

 hirdetes_300x300  

Ljudmila Deniszova, ukrán emberjogi ombudsman szerint Mariupil 33 ezer lakoság deportálták Oroszországba, vagy a szakadár régiókba. Moszkva elismerte, hogy eddig Ukrajna területéről 723 ezer ember „evakuált” a harcokkal érintett területekről.

 

Más források szerint az oroszok és a csecsen „kadirovita” csapatok letartóztatásokat hajtanak végre, foglyokat kínoznak és végeznek ki.

 

Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!