Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

Az orosz fogyasztók az országukat érintő szankciók ellenére optimisták. Az átlagfogyasztók házi készítésű termékekre térnek át, vagy az Eurázsiai Gazdasági Unió termékeire, főleg fehérorosz árukra váltanak – hívja fel a figyelmet a Geopolitical Futures.

 

Az Ukrajna elleni orosz invázió megkezdése óta oroszágra hatalmas szankciós nyomás nehezedik. Az otthoni reakcióktól tartva több külföldi cég kivonult, vagy felfüggesztette, esetleg visszavágta oroszországi termelését.

 

Oroszország emiatt nem fér hozzá kulcsfontosságú importárukhoz. A legkiszolgáltatottabb helyzetben az autóipar van: az ágazat teljes mértékben import alkatrészekre támaszkodik. Hasonlóan a ruházati cikkek, cipők és telekommunikációs eszközök (mobilok) szintén nehezen pótolható importárut jelentenek.

 

 hirdetes_810x300  

Mindennek ellenére az orosz fogyasztók optimisták. A vásárlók házi készítésű termékekre térnek át, az Eurázsiai Gazdasági Unió országainak áruira váltanak. A kisebb vállalkozások pedig, most, hogy nem kell a nagy multikkal versenyezniük, már terjeszkedésben gondolkoznak.

 

Középtávon az importáruk helyettesítése Oroszország számára még előnyös is lehet, de az oda vezető út nehéz és költséges. Vannak olyan áruk is, amelyeket nem lehet helyettesíteni, vagy még nincs a piacon megfelelő komplementere. És persze, sok helyettesítő termék gyengébb minőségű lehet nyugati társanál.

 

Oroszországból 278 vállalat vonult ki, pár kivételtől eltekintve mind európai és észak-amerikai volt. 329 másik vállalat felfüggesztette tevékenységét, ebből 130 volt az észak-amerikai, 160 az európai, és 30 a kelet-ázsiai. 93 Oroszországban ténykedő külföldi vállalt visszavágta termelésének egy részét, 126 pedig csökkentette azt (elhalasztotta fejlesztési terveit). Maradt ugyanakkor 218 olyan vállalat, amely tovább működik, ahogy szokott – többségében európai és kelet-ázsiai cégek, kisebb részt észak-amerikaiak.

 

Arra a kérdésre, hogy a hazai vállalatok képesek lesznek-e helyettesíteni a külföldi termékkínálatot, a fogyasztók 85 százaléka igennel válaszolt – mondja egy felmérés még április 11-ről.

 

Még beszédesebb, hogy 39 százalékuk úgy véli, a szankciók semmilyen hatással nem lesznek életszínvonalukra, 21 százalék szerint csak kis hatást éreznek majd, és 23 százalék mérsékelt hatást jósol.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.