Nyitókép: Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Hazájában a háború eszkalációját követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már nehezen tud hinni egyes országok vagy egyes vezetők megbízhatóságában – mondta a CNN-nek a kijevi elnöki palotában adott interjújában, amit vasárnap este vetítettek le.

 

Arra a kérdésre, miszerint Ukrajnával kapcsolatban nem tartja-e üresnek a „soha többé“ kifejezést, amikor a világ politikusai a holokausztról és az emberiség ellen elkövetett bűncselekményekről beszélnek, Zelenszkij azt válaszolta:

 

„Nem hiszek a világban. Miután láttuk, hogy mi történik Ukrajnában, az az érzésem, hogy nem szabad bíznunk egyes országokban vagy egyes vezetőkben. Nem hiszünk ezeknek a szavaknak. A háború eszkalációját követően nem hiszünk a szomszédainknak. Nem hiszünk el mindent“.

 

Az ukrán elnök a dokumentumok és a nemzetközi jog adta biztonsági garanciákban sem hisz, mivel Ukrajnában háború dúl, Oroszországot pedig állítólagos háborús bűnök elkövetésével vádolják.

 hirdetes_400x285  

 

Hozzátette: a gyakorlati, kézzelfogható erőfeszítésekben és az ukrán népben hisz.

 

„Csak a szerződéses, pragmatikus dolgokban hiszünk. Ha a barátaink vagy partnereink vagytok, adjatok nekünk fegyvereket, nyújtsatok nekünk segítő kezet, támogassatok minket, adjatok nekünk pénzt és állítsátok meg Oroszországot. Ha a barátaink vagytok, mindezt megtehetitek“.

 

 „Az egyetlen hitünk az önmagunkba, az embereinkbe, a fegyveres erőinkbe vetett hit és a hit, hogy az országok nemcsak szavaikkal, hanem tetteikkel is támogatnak bennünket. És ez minden. Soha többé… Tényleg, mindenki csak beszél róla, és ahogy látjátok, nem mindenkinek van mersze“

 

– konstatálta Zelenszkij.

 

Az ukrán elnök egyúttal azt is kihangsúlyozta, hogy Ukrajna nem hajlandó feladni a kelet-ukrajnai Donbasz területét, mert nincs semmi garancia arra, hogy ha Oroszország elfoglalja Donbaszt, akkor nem próbálja meg újra bevenni Kijevet.

 

Zelenszkij továbbá azt szeretné, ha Ukrajnába látogatna Joe Biden amerikai elnök.

 

„Úgy gondolom, hogy eljön. Természetesen ez az ő döntése. A biztonsági helyzettől is függ, de úgy vélem, hogy az Egyesült Államok elnökének ide kellene jönnie körülnézni“.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!