Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Daniel Cole

 

Marine Le Pen francia jobboldali elnökjelölt kijelentette, ha ő lenne a francia elnök, a háború után felvenné a kapcsolatot Moszkvával, hogy megakadályozza egy orosz-kínai szövetség létrejöttét.

 

Franciaországban vasárnap tartják az elnökválasztások második fordulóját, ahol a jelenleg regnáló Emmanuel Macron államfő kihívója Marine Le Pen lesz.

 

Le Pen azzal érvelt, hogy ő maga Ukrajna oldalán áll a háborúban, mert a nemzeti szuverenitás híve, de „a háború vége után, amikor aláírták a békeszerződést, meg kell próbálnunk elkerülni az [orosz-kínai] összefonódást, amely a 21. század legnagyobb veszélyét jelenti számunkra” – mondta a francia közrádiónak adott interjújában.

 

 hirdetes_300x300  

„Képzeljük el, a világ elsőszámú nyersanyagtermelője, ami Oroszország, összeáll a világ elsőszámú ipari gyárával, ami Kína, amivel létrehoznák a világ elsőszámú katonai hatalmát. Úgy gondolom, hogy ez potenciálisan nagy veszélyt jelent”

 

fogalmazott a francia elnökjelölt.

 

Le Pen már korábban is hangsúlyozta, hogy Franciaországnak és Oroszországnak „közös civilizációs és stratégiai érdekei vannak”. Azt is mondta, hogy megválasztása esetén Franciaország kilépne a NATO parancsnoki struktúrájából (nagyon sokáig nem is volt benne, csak 2009-től tag).

 

Körkép.sk, Politico.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.