Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov

 

Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy elkezdődött a donbaszi csata, az orosz offenzíva második hulláma Kelet-Ukrajnában. Az oroszk arra készülnek, át áttörnek az kelet-ukrajnai ukrán haderő védelmén Luhanszk és Donyeck megyében. Ez a háború 55. napja.

 

  • Oroszország az elmúlt napokban 11 új és kipihent zászlóalj taktikai csapatot vezényelt Ukrajna keleti és déli részébe, nehéztüzérséggel, harci repülőgépekkel és más katonai eszközökkel együtt. Az orosz haderő több mint három hétig vonta vissza csapatait Kijev környékéről, ami a szakértők szerint inkább átcsoportosításnak minősült. Az oroszok új, friss erőket hoztak a frontra Fehéroroszországból is, és teljes egészében a keleti frontra összpontosítanak.
  • Belgorod orosz tartomány kormányzója a sajtóban arról beszélt, hogy ukrán erők csapást mértek egy falura a határ közelében. Egy lakos megsérült.
  • John Kirby, a Fehér Ház szóvivője azt nyilatkozta a sajtónak, hogy Oroszország elkezdte átalakítani a feltételeket ahhoz, hogy nagyobb és agresszívabb támadást indíthasson.
  • Lviv (Lemberg) városvezetése bejelentése szerint a hétfő hajnali orosz bombázásban legalább hét civil halt meg és 11-en megsérültek. A várost négy orosz cirkálórakéta találta el.
  • A BBC közlése szerint a Görögországból és Spanyolországból kiutasított orosz diplomatákért küldött orosz utasszállítónak 15 ezer kilométeres kerülőt kellett megtennie az EU repüléstilalmi intézkedései miatt.
  • A Világbank az európai és közép-ázsiai friss gazdasági statisztikák fényében rontotta az idei globális növekedésre vonatkozó előrejelzését: 4,1 százalék helyett 3,2 százalékos globális gazdasági növekedést prognosztizál.
  • Ismét csapást mértek az orosz erők a mariupoli Azovstal acélműre. Már egy hete arról számol be a sajtó, hogy csak órái lehetnek a magukat oda beásó ukrán védőknek, ám ők még mindig kitartanak. Hétfőn elutasították az oroszok ajánlatát a megadásról. A mariupoli acélgyár Európa egyik legnagyobb ilyen üzeme.
  • Mariupol polgármestere szerint a városból az oroszok által erőszakosan kitelepített civilek száma kedd reggelre 40 ezer főre emelkedett
  • Zelenszkij ismét a nyugati országokat kritizálta, hogy burkoltan, hol nyíltan. Újabb fegyvereket követelt. Bírálta Németországot is.
  • Zelenszkij nem véletlenül ideges. Számos nyugati országtól rengeteg fegyvert kapott, az amerikaiak segítik az ukrán katonák kiképzését, de a mostani csata nem olyan lesz, mint amiben eddig az ukránok meglepetésszerű sikereket arattak és kivívták az elismerést. Ez nem városi hadviselés lesz, ahol a védők előnye jóval nagyobb, mint abban a központosított csatában, ami most kezdődött a keleti régiókban.
  •  Oroszország április 18-án szokatlanul többet használtak légierejét, hogy kelet-ukrajnai célpontokra mérjen csapást. Korábban repülők helyett inkább cirkálórakétákra és a szárazföldi tüzérségre támaszkodott. Ez most akár meg is változhat.
  • A béketárgyalások a múlt héten zátonyra futottak, ami egyébként nem volt annyira meglepő. Mivel az oroszok keleten offenzívára készültek, nyilvánvalóan arra számítanak, hogy javukra fordul az alkupozíció a tárgyalóasztalnál is, vagyis előbb a csatatéren akarnak eredményt, mielőtt hajlandók lennének kompromisszumra. Másrészről, az ukránok is további fegyvereket követeltek a tárgyalások idején, és kemény oroszellenes információs háborút folytattak az orosz állítólagos háborús bűnökre hivatkozva. Ilyen alapok mellett nehéz lett volna tűzszünetet összehozni…
  • Az ENSZ legfrissebb összesített adatai szerint csaknem ötmillió (4,94 millió) ukrajnai hagyta el hazáját és menekült külföldre a harcok elől.

 

Körkép.sk, BBC, Intellinews, AP, AFP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!