Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evan Vucci

 

Az amerikai Associated Press-NORC Közügyi Kutatóközpont friss felmérése szerint az amerikai közvélemény 54 százaléka úgy gondolja, hogy Joe Biden amerikai elnök nem lépett fel elég keményen Oroszországgal szemben az ukrajnai háború kapcsán. Csak 36 százalékuk gondolta úgy, hogy Biden lépései helyesek voltak, míg 8 százalékuk szerint túlságosan is vehemensen lépett fel.

 

Kérdés, hogy a felmérésben mit lehet érteni „kemény fellépés alatt”. Mivel az amerikai elnök szellemi beszámíthatóságáról elég aggasztó hírek érkeznek a tengerentúlról, a „nem elég kemény” fellépés hiányolása inkább mutat Biden alkalmatlanságára, mint egy agresszívabb külpolitika támogatására.

 

Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy 40-ről 32 százalékra csökkent a háborúba belekeveredni akaró amerikaiak aránya. Ezzel szemben a megkérdezettek 49 százaléka a jelenleginél kisebb szerepet kellene vállalnia az orosz-ukrán háborúban.

 

 hirdetes_300x300  

A legtöbb amerikai így is támogatja az oroszok elleni szankciót (Amerika messze nem függ annyira az orosz energiaforrásoktól mint Európa, és a szankciós politikán az amerikai gazdaság nyerészkedhet…). A többség támogatja azt is, hogy amerikai katonák állomásozzanak a NATO keleti tagállamaiban. Ám csak az amerikaiak töredéke lenne hajlandó háborúba küldeni az amerikai katonákat.

 

A felmérés szerint csak 22 százalék azoknak az aránya, akik támogatnák amerikai katonák Ukrajnába telepítését, és 55 százalék ellenzi. 23 százalék semleges álláspontot foglalt el.

 

Körkép.sk, AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!