Nyitókép: AP Photo/Robert Bumsted, File

 

António Guterres, az ENSZ főtitkára jövő héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozik. Az ENSZ-főtitkár azután utazik Kijevbe, hogy előtte Vlagyimir Putyinnal vesz részt egy közös találkozón Moszkvában – tájékoztatott szombaton az Egyesült Nemzetek Szervezete.

 

Guteress április 28-án, csütörtökön találkozik Zelenszkij ukrán elnökkel és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, azaz két nappal a moszkvai találkozó után. A Kreml pénteken megerősítette, hogy Putyin kedden fogadja Guterrest.

 

Az ENSZ főtitkára ezen a héten küldött levelet az ukrán és az orosz elnöknek, amelyben személyes találkozót kért tőlük – közölte Stéphane Dujarric, Guterres szóvivője. Elmondása szerint a kezdeményezésnek az a célja, hogy elindítsa a párbeszédet az ukrajnai háború befejezéséről.

 hirdetes_810x300  

 

Az ENSZ-főtitkár jövő héten Putyinnal és Lavrovval is találkozik

 

Az ukrajnai háború kitörése óta Guterres nem igazán tartotta a kapcsolatot az ukrán elnökkel, mindössze egyszer, március 26-án telefonált Zelenszkijjel.

 

Putyin állítólag nem fogadta Guterres telefonhívásait és nem is voltak kapcsolatban, mivel az ENSZ főtitkára szerint Putyin az ukrajnai orosz agresszióval megsértette az ENSZ Alapokmányát.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.