Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Sohn

 

Németországban áll a bál a fegyverszállítások dilemmája miatt. Belföldön és külföldön egyaránt éles kritikák érik (a mainstream sajtón keresztül, természetesen) Olaf Scholz német kancellárt, amely vonakodik teljesíteni Ukrajna követeléseit. Friedrich Merz, a CDU új elnöke közben kieszközölte, hogy parlamenti szavazáson kelljen dönteni a kérdésben, így a szállítások eddig hátráltató szocdem SPD, Olaf Scholz pártja kénytelen lesz színt vallani. A német Rheinmetall fegyvergyár pedig exportengedélyért folyamodott, hogy 100 Marder tankot adhasson el Ukrajnába.

 

Ez lehet a német kormány eddigi legnagyobb szakítópróbája. Németország eddig különböző okokra hivatkozva ne szállított nehézfegyvereket Ukrajnának, sőt az ukránoknak nyújtott német katonai szállítások mértéke is elmaradt például a csehekétől vagy az észtekétől.

 

Nem csoda, az SPD alapvetően érdekelt volt abban, hogy Németország és Oroszország kapcsolata szorosabbá váljon, érdekeltek voltak az Északi Áramlat 2 megépítésében is. A másik két koalíciós partner azonban átvette a Washington vezette háborús narratívát, és mind a Zöldek, mind a neoliberális FDP a fegyverszállítások mellett érvel.

 

 hirdetes_300x300  

Közben Olaf Scholzot számtalan oldalról érik kritikák amiatt, hogy nem áll kötélnek a kérdésben.

 

Ebben a helyzetben lépett be a vitába a választásokat tavaly csúfosan elvesztő CDU új elnöke, Friedrich Merz, aki a parlamenti szavazást eszközölt ki a fegyverszállításokról, és szintén bírálta Scholzot, hangsúlyozva, hogy Berlin egyre inkább elszigetelődik nem egyértelmű álláspontja miatt.

 

Egész új megvilágításba helyezte a helyzetet, hogy Rheinmetall német fegyvergyár 100 darab Marder típusú gyalogsági harcjárműveket exportálna Ukrajnába. Legalábbis erre adott exportengedélyeztetési kérelmet. Ha a hatóságok, pontosan az Olaf Scholz által elnökölt Nemzetbiztonsági Tanács erre rábólintana, akkor ez a 100 darab Marder lenne az első német nehézfegyver-szállítmány, ami Ukrajnában köt ki.

 

Az ukrán fél következetesen tagadja, hogy ezek a fegyverek számára nem lennének hasznosak amiatt, hogy a kezelésükhöz több hónapig tartó kiképzésre lenne szükség.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!