Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov

 

Oroszország hétfőn fegyverszünetet hirdetett a kelet-ukrajnai kikötőváros, Mariupol hatalmas acélüzeménél, hogy lehetővé tegye a komplexumban a védőkkel együtt rejtőzködő civilek elvonulását. A fegyverszünetet helyi idő szerint délután 14 órakor léptették érvénybe.

 

Az oroszok ígérete szerint a civilek az acélgyár elhagyása után szabadon elmehetnek. Az ajánlatot félóránként hangosbemondón jelentik a védőknek.

 

Becslések szerint néhány száz, de akár ezer mariupoli civil is tartózkodhat a 10 négyzetkilométeres Azovsztal üzemben, vannak köztük olyanok, akik február végétől itt rejtőztek.

 

 hirdetes_810x300  

Oroszország a múlt héten jelentette be, hogy Mariupol városát (pontosabban, ami megmaradt belőle a bombázosok után) teljesen orosz kézen van, már csak az Azovsztal üzembe beszorul védők tartják magukat, ám nincs utánpótlásuk sem lőszerük. Korábban úgy tűnt, hogy az oroszok csapást mérnek rájuk, ám végül inkább a kiéheztetés mellett döntöttek, tekintettel arra, hogy rengeteg civil van velük az üzem alatti labirintusrendszerben.

 

A szabad elvonulás a védőkre nem vonatkozik, nekik Moszkva csak „hadifogjokhoz méltó elbánást” ígér.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.