Kornél, Soma
  • HUF: 400.10
  • USD: 1.04
  • 21 °C
  • 36 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Több mint 310 ezer ukrán menekült kapott speciális vízumot Csehországban

Egyéves csehországi tartózkodásra jogosítja fel őket

Nyitókép forrása: Ukrán menekültek dolgoznak egy prágai gyárban, SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

Mintegy 310 ezer ukrán menekült kapott vasárnapig speciális, egyéves csehországi tartózkodásra feljogosító vízumot a hatóságoktól – közölte hétfőn a cseh belügyminisztérium.

 

Vít Rakusan belügyminiszter egy hétfői interjúban azt mondta: a prágai kormány azzal számol, hogy mintegy 300 ezer menekült marad legalább egy ideig Csehországban. A menekültek számának növekedése az utóbbi hetekben lelassult. Rakusan szerint ugyanakkor az ukrán menekültek kisebb csoportjai Nyugat-Európába utaztak Csehországból.

 

Csehország az ukrán menekültek jelentős része számára célország, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy integrálódhassanak a többségi társadalomba – mutatott rá Petr Fiala kormányfő a múlt hét végén a közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

 

A prágai kormány márciusi döntése alapján az orosz invázió elől menekülő ukránok a speciális vízummal szabadon, bármiféle korlátozás nélkül kaphatnak munkát Csehországban, igénybe vehetik a cseh egészségügyi biztosítást, a különféle állami szociális segélyeket és az iskolai hálózatot.

 

A sajtóban megjelent információk szerint eddig már mintegy 30 ezer ukrán állampolgár kapott munkát, s több mint 30 ezer gyermek pedig már iskolába jár. Számos helyen ukrán osztályokat hoztak létre, ahol az általános iskolás ukrán gyermekeket anyanyelvükön oktatják és ismertetik meg a cseh iskolarendszerrel. Ezek az iskolák részben az Ukrajnából elmenekült tanítókat alkalmazzák.

 

Az ukrán munkaerő iránt hatalmas az érdeklődés, a cseh cégek több tízezer állást kínálnak az érdeklődőknek. Úgy látjuk, hogy a cseh munkaerőpiac képes lesz az ukrán menekülteket integrálni – jelentette ki korábban Marian Jurecka munkaügyi és népjóléti miniszter.

 

Az idegenrendészeten vasárnapig 195 ezer ukrán állampolgár jelentette be magát és kért ideiglenes cseh iratokat. A 15 éven aluli gyermekek, akik száma több tízezer, nem regisztrációkötelesek.

 

A cseh kormány április közepén különleges program létrehozásáról döntött, amelyben meghatározta az ukrán menekültek csehországi helyzetének megoldására irányuló legfőbb feladatokat. Ezek teljesítésére az állami költségvetésből mintegy 54 milliárd koronát (847,8 milliárd forint) különítenek el. A kormány arra számít, hogy a kiadások egy részét az Európai Unió megtéríti Csehországnak.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket