Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Az Európai Unió az saját maga előtt kihívásokat felismerve egy Európa Jövője Konferencia nevű közös vitát hívott életre az EU jövőjét illető kérdések kifejtéséhez. A szándék a gyakorlatban azonban úgy néz ki, hogy a liberálisok elmondták, hogyan kell kinéznie az EU-nak, és pont. A jobboldali és konzervatív pártok és szervezetek kivonultak a konferenciáról.

 

Szombaton az EU „megújítására” összehívott szombati, Strasbourgban zajló ülésen, amelyen uniós intézmények, a nemzeti parlamentek képviselő-, valamint polgári testületek képviselői vettek részt – több mint 300 javaslatból álló integrációs tervezetet írtak alá.

 

A konferencia elvileg az EU jövőjéről szóló két szöges ellentétben álló elképzelés ütköztetését és megvitatását szolgálta volna. Ehelyett olyan javaslatokat tett asztalra konszenzus nélkül, mint

 

  hirdetes_300x300   

tagállami vétók eltörlése, az Európai Parlament jogalkotási hatáskörében kibővítése, a klímapolitikai befektetések finanszírozása, „közös fegyveres erők” létrehozásának elindítása és a 2018-2019-ben sokat emlegett transznacionális szavazólisták létrehozása, ami alapjaiban rajzolná át az EP-ben az erőviszonyokat – a kisebb és újabb tagállamok egyértelmű hátrányára.

 

Nagy port kavart az a javaslat is, hogy egy új uniós tag felvételéhez nem kelljen konszenzusos döntés a tagállamok részéről.

 

A tervekből nyilván semmi sem valósulhat meg, ha a tagállamok ne bólintanak rá. Mivel saját jogkörük megnyirbálásáról és az Európai Egyesült Államok létrehozására irányuló szándékokról van szó, a legtöbb tagállam nem támogatná. A liberális mainstream azonban ismét asztalra tett egy bármikor előhúzható hivatkozási alapot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.