Nyitókép forrása: reprofotó

 

Orbán Viktor magyar kormányfő is felkerült a Mirotvorec (Békecsináló vagy Peacemaker) széljobboldali oldal Ukrajna ellenségeit felsoroló listájára. Az oldalon már több tízezer ember neve, születési dátuma, útlevélszáma szerepel. Szakértők szerint ilyen adatokra az oldal üzemeltetői csak az ukrán belbiztonsági szervek közreműködésével tehettek szert. A halállistának is nevezett adatbázis egyik célja, hogy félelmet keltsen a nem ukrán urkajnai lakosokban, főleg az oroszokban és a magyarokban.

 

A Mirotvorec nevű honlapot 2014-ben, a Krím orosz annektálását követően hozták létre, amelyen aztán ultranacionalista körök listázták azokat, akik az ő megítélésük szerint „Ukrajna ellenségei”. Mára több tízezer ember került fel rá.

 

Néhány évvel ezelőtt felkerült rá Gerard Schröder egykori német kancellár, és amikor a német külügyinisztérium kemény tiltakozásba kezdett, az ukrán fél csak megvonta a vállát, hogy magánkézben lévő oldallal nem tud mit tenni (bár nem sokkal később a szintén magánkézben lévő kormánykritikus sajtót gond nélkül felszámolták…).

 

 hirdetes_810x300  

Akikről az oldal megtudja, hogy ukrán-magyar kettős állampolgárok, azonnal közzéteszik az adatait, ami már önmagában bűncselekménynek minősül. Az ukrán hatóságok azonban nyilvánvaló szándékosságban tétlenek maradnak az ügyben.

 

Most Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felkerült a listára, ahol már jó ideje szerepel többek között Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, Brenzovics ászló, a KMKSZ elnöke, illetve Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos.

 

Magyarországot egyre szélsőségesebb hangvételű kritika éri Kijev részéről, amiért nem hajlandó fegyvert szállítani Ukrajnának. Kijevet a háború elől menekülő ukrán emberek megsegítésére tett magyar igyekezet eddig nem nagyon hatotta meg.

 

hirtv.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.