Nyitókép forrása: AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Az ukrán vezetés arroganciájával már csak a szélsőliberálisok tudnak versenyezni. Olekszij Danyilov, a ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács elnöke kedden kijelentette, hogy Magyarország Ukrajna területeit akarja elvenni, és hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megosztotta Ukrajnával kapcsolatos terveit Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

 

„Magyarország (…) nyíltan vállalja együttműködését Oroszországgal. Ráadásul Putyin előre figyelmeztette őket, hogy hazánkat megtámadja. (…) Valamiért úgy gondolták, hogy elvehetik ‘tőlük’ területünk egy részét. Ez sosem fog megtörténni. Az ország, amely így viselkedik – majd melgátjuk, milyen következmények lesznek, mikor véget ér a háború”

 

fogalmazott Danyilov hétfőn egy televíziós interjú során.

 

Oleg Nyikolenko ukrán külügyminiszteri szóvivő a minap arról beszélt, hogy „ha Ukrajna biztonsága nem lesz szavatolva, Magyarország sem lehet”.

 hirdetes_400x285  

 

Magyarország keményen elhatárolódott Kijev kijelentéseitől. Menczer Tamás magyar külügyi szóvivő a Facebookon reagált a történésekre, ahol azt írta:

 

„Döntésünk világos: nem szállítunk fegyvereket az Ukrajnában zajló háborúba. Ezt a kérdést a magyar emberek április 3-án meglehetősen világosan eldöntötték. Értjük, hogy ennek a döntésnek az ukrán kormány nem örül, de ezen a döntésen akkor sem fogunk változtatni, ha durvábbnál durvább hazugságokat, nonszensz történeteket találnak ki nap mint nap.”

 

Az ukrán sajtóban az erről szóló hírek utolsó bekezdésében „indoklásként” hozzáfűzik, hogy Magyarország „nyíltan” nem hajlandó fegyvert szállítani Ukrajnának, területén sem engedi át az ilyen szállítmányokat, és nem támogatja az orosz kőolaj és gáz elleni embargót.

Az ukrán vezetés egyébként nem bánik kesztyűs kézzel azokkal, akiktől egyébként támogatást és segítséget vár. Mit vár? Követel. Olaf Scholz német kancellár például hétfőn jelentette be, hogy nem egyelőre nem kíván Kijevbe utazni. Kijev és Berlin kapcsolata némileg feszült, miután az ukránok nekimentek Frank-Walter Steinmeier német államfőnek Lavrovhoz fűződő korábbi jó viszonya miatt, nem mellesleg pedig az ukrán vezetés enyhén szólva is arrogánsan sürgette a németeket, hogy szállítsanak nekik fegyvereket.

 

Scholz bejelentésére Andrj Melnyik berlini ukrán nagykövet a német kancellárt sértődött májkolbásznak nevezte.

 

„Sértődött májkolbászként viselkedni nem épp kormányfőhöz méltó. (…) A náci támadás óta ez a legszörnyűbb pusztítás Ukrajnában, nem óvodáról van szó „

 

mondta Melnyik – nyilván nem véletlenül emlegette a reakcióban a nácikat is.

 

Az ukrán vezetés az osztrákokat is kóstolgatja. A német Bild Zeitung napilap helyettes főszerkesztőjén keresztül üzentek Bécsnek. Kijev azt nehezményezi, hogy Karl Nehammer osztrák kancellár el mert látogatni Moszkvába, Alexander Schallenberg pedig kétségbe vonta Ukrajna uniós tagfelvételének realitását.

 

A sértődött ukránok a német Bild-en keresztül üzentek Ausztriának

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!