Nyitókép: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök Emmanuel Macron francia államfővel folytatott keddi telefonbeszélgetése során felszólította a Nyugatot, hogy ne szállítson több fegyvert Ukrajnának.

 

A Kreml tájékoztatása szerint Putyin azt is kijelentette, annak ellenére, hogy a tárgyalásokon Kijev nem következetes és nincs felkészülve a komoly munkára, Oroszország továbbra is nyitott a párbeszédre.

 

Az orosz elnök az ún. speciális hadművelet jelenlegi állásáról, valamint a mariupoli Azovsztal acélműben rekedt civilek evakuálásáról tájékoztatta Macront. A Kreml szerint az Azovsztal evakuációja azzal az egyezséggel összhangban zajlik, amit Putyin és António Guterres ENSZ-főtitkár április 26-i moszkvai találkozóján sikerült elérni.

 hirdetes_300x300  

 

A telefonbeszélgetés során Putyin azzal vádolta meg az ukrán erőket, hogy háborús bűnöket követnek el, de figyelmeztetése szerint az EU ezeket a bűntetteket leignorálja. Az orosz elnök szerint a Nyugat a donbaszi települések masszív bombázását is figyelmen kívül hagyja, melynek következtében civilek halnak meg.

 

Putyin azt is megjegyezte Macronnak, hogy a „Nyugat segíthetne ezeknek a gaztetteknek a megállításában“, ha nyomást gyakorolna a kijevi kormányra és leállítaná az ukrajnai fegyverszállítást.

 

A két elnök telefonbeszélgetése több mint két óráig tartott. Macron és Putyin azóta nem kommunikált egymással, hogy nyilvánosságra kerültek a bucsai mészárlásról tanúskodó felvételek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.