Nyitókép: SITA/AP Photo/Pavlo Palamarchuk

 

Lengyelország más országoktól kapja meg a hiányzó gázmennyiséget, miután az oroszok múlt héten beszüntették a szállítást. A Gazprom szerint azonban ez ugyanúgy orosz gáz.

 

A Bloomberg úgy tudja, hogy Lengyelország megtalálhatta a megoldást arra, hogy miként jusson orosz gázhoz akkor is, ha az oroszoktól egyenesen nem vásárol. A Gazprom orosz gáz-koncern szóvivője, Szergej Kuprijanov szerint a lengyelek szövetségeseiktől kapják most a gázt. Mégpedig olasz és francia vevőktől, akik azt az oroszoktól rendelik meg, és a lengyel területen áthaladó gázvezetékeken érkezik.

 

Oroszország múlt héten állította le a Lengyelországba tervezett szállítást, miután Varsó elutasította, hogy az oroszok kérésének megfelelően rubelben fizessen a gázért. Az Európai Unió állítja, hogy a Moszkva által javasolt fizetési mechanizmus a szankciók megsértésével egyenlő.

 

 hirdetes_400x285  

Néhány európai ország azonban továbbra is keresi a megoldást, hogy időben fizethessék ki az orosz gázt úgy, hogy a szankciókat se sértsék meg, de az oroszoknak is megfeleljenek. Magyarország nyíltan felvállalta, hogy a Gazprombankon keresztül egy eurós és egy rubelszámla közti tranzakció keretében fog fizetni, Szlovákia pedig minden bizonnyal ugyanezt az utat választja majd.

 

Sulík az EU energetikai minisztereinek tanácskozása után: Nem kizárt, hogy rubelben fogunk fizetni a gázért

 

A Gazprom korábban arra figyelmeztetett, hogy korlátozni fogja a leszállított gázmennyiséget azoknak az országoknak, akik ellátják vele Lengyelországot. Egyelőre nem világos, hogy mit lép majd most az orosz koncern.

 

Lengyelország Kuprijanov szerint az ún. virtuális fordított áramlásnak köszönhetően kap orosz gázt. Hozzátette, hogy Varsó ezt a már 80 %-os töltöttségi szinten lévő tározói telítésére használja.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!