Nyitókép: Dimitris Tosidis/AMNA via AP

 

Csütörtökön Bulgária is jelezte, hogy más európai uniós tagországokhoz hasonlóan ideiglenesen felmentést kér az Európai Bizottság javaslata alapján az orosz kőolajra kivetni tervezett EU-embargó alól.

 

Alekszandr Nikolov energiaügyi miniszter a délkelet-európai energiaügyi miniszterek, valamint ukrán és azerbajdzsáni hivatali partnereik tanácskozását követően azt mondta, hogy a kérést a jövő héten fogják előterjeszteni.

 

Románia, Görögország, Törökország, Észak-Macedónia, Szerbia, Ukrajna, Bulgária és Azerbajdzsán képviselői a február 24-én Ukrajna ellen indított orosz háború nyomán ültek össze megvitatni együttműködésüket az energiabiztonság, valamint az energiaellátás diverzifikálása terén. Célkitűzéseik között szerepel egy regionális munkacsoport létrehozása az uniós energiabeszerzések támogatására.

 hirdetes_400x285  

 

Bulgáriát máris jelentősen sújtják a háború energiaellátási következményei. Az orosz Gazprom április végén leállította a gázszállítást az országnak, mivel a Bulgargaz cég a megállapított határidőn belül nem fizetett rubelben, ahogyan azt Moszkva követelte.

 

„Látjuk, miként használják az energiaipart fegyverként” – mondta akkor Kiril Petkov bolgár miniszterelnök.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!