Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Orbán Viktor csütörtök délután levelet küldött az Európai Bizottság elnökének, amelyben kifejtette a magyar kormány hivatalos véleményét és válaszát a tervezett hatodik szankciócsomaggal kapcsolatban. A levélben a miniszterelnök történelmi kudarcnak nevezte a csomag esetleges elfogadását – írja a mandiner.hu.

 

A tervezett csomag Orbán Viktor szerint „a legkiszolgáltatottabbak terheinek további növekedését eredményezné anélkül, hogy az EU érdemi erőfeszítéseket tenne a hatások enyhítésére.”

 

„Sem Magyarország, sem az Európai Unió egésze nem áll készen arra, hogy elfogadja és végrehajtsa a Bizottság által javasolt intézkedéseket. Szankciókat akkor lehet elfogadni, ha valamennyi tagállamban valamennyi szükséges előfeltétel teljesül”

 

olvasható abban az angol nyelvű levélben, amelyet Orbán küldött Ursula von der Leyennek, és amelyből a Financial Times közölt részleteket.

 hirdetes_300x300  

 

Az Index birtokába jutott angol nyelven írt levél tanulsága szerint „a javasolt szankciók elfogadása az alternatív ellátási infrastruktúra nagymértékű fejlesztését és finomítói kapacitásaink teljes körű átszervezését igényli. Ezek az erőfeszítések időigényesek, és olyan redundáns beruházásokat tesznek szükségessé, melyek éppen emiatt piaci alapon nem finanszírozhatók.”

 

A közlések szerint a magyar miniszterelnök levelében arra is kitért, hogy az energiaárak már most is 40 éves csúcson vannak, amit a szankciók csak tovább rontanának.

 

A magyar kormányfő úgy véli, az Oroszország ukrajnai agressziójára adott válaszlépéseket illetően az Európai Unió legfontosabb értéke eddig az unió egysége volt. Mint hangsúlyozzák, a 6. szankciócsomag aláássa ezt az egységet.

 

mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.