Nyitókép: European Travel Commission

 

Annak biztosítására, hogy az uniós állampolgárok élhessenek az Európai Unión belüli szabad mozgáshoz való jogukkal, az Európai Parlament támogatja a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós tanúsítványok június 30-án lejáró érvényességének egyéves meghosszabbítását, és tárgyalásokat kezd a tagállamokkal ennek részleteiről – közölte az EP csütörtökön.

 

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalás szerint az uniós védettségi igazolványok érvényességének meghosszabbítása mellett olyan jogszabályi változásokról is szó van, amelyek lehetővé tennék a tagországok számára, hogy új típusú antigénteszteken alapuló vizsgálati tanúsítványokat állítsanak ki.

 

A képviselők hangsúlyozták: a tagállamoknak kerülniük kell, hogy indokolatlanul korlátozzák a védettségi igazolvány birtokosainak szabad uniós mozgását.

 hirdetes_400x285  

 

Ha mégis utazási korlátozások bevezetésére lenne szükség, azoknak a kockázatokkal arányosnak kell lenniük, és bevezetésük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb tanácsainak figyelembevétele mellett történhet.

 

Az EP-képviselők azt kérték az Európai Bizottságtól, hogy hat hónappal az igazolványok érvényességének meghosszabbítása után értékelje, hogy a vonatkozó rendelet fenntartása szükséges-e, és továbbra is arányos-e. A képviselők ugyanis azt szeretnék, hogy a rendelet alkalmazásának időtartama a lehető legrövidebb legyen, és amint a járványhelyzet lehetővé teszi, hatályon kívül helyezzék.

 

A koronavírus elleni védettséget igazoló uniós tanúsítványt létrehozó, jelenleg hatályos rendeletet 2021. június 14-én fogadták el. Az Európai Bizottság február 3-án javasolta a rendelet érvényességének meghosszabbítását egy évvel, azaz 2023. június 30-ig. Más, célzott módosítások bevezetésére is javaslatot tett, például az engedélyezett antigéntesztek körének bővítésére, továbbá arra, hogy a klinikai vizsgálatokban részt vevők részére is lehessen oltási igazolványt kiállítani.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!