Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Mindent egybevetve nem teljesen alaptalan az oroszok azon vádja, miszerint az ukrán vezetés nagyon gyakran váltogatja álláspontját a béketárgyalásokon. Néhány nappal ezelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy egy négyzetcentiméternyi területről sem hajlandók lemondani. Most megint változott a helyzet, és egy érdekes konstrukcióval hozakodott elő Kijev.

 

Zelenszkij a londoni Chatham House agytröszt vendége volt egy videókapcsolat segítségével, ahol felszólalásában tett egy meglepő kijelentést, ami arra utal, hogy Kijev talán nem kérné vissza a Krím-félszigetet.

 

A dolog azért is meglepő, mert korábban még arról beszélt, hogy határváltozást csak érvényes referendum hagyhat jóvá. Magyarul: nincs határváltozás – már csak azért sem, mert egy frontokkal szabdalt országban fizikai lehetetlenség mindkét szemben álló fél számára elfogadható referendumot tartani.

 

 hirdetes_810x300  

Pénteken azonban az egyik kérdésre úgy válaszolt: „Az Oroszország és Ukrajna közt zajló háború megállítása azt jelenti, visszaállítani a február 24. előtti állapotokat.”

 

Ez az invázió előtti helyzetet mutatja. A BBC értelmezésében ez azt jelenti, hogy Ukrajna hajlandó lenne lemondani a Krímről, amit az oroszok már 2014-ben annektáltak, és fizikailag leválasztottak Ukrajna testéről.

 

A dolog ugyanakkor nem ennyire egyértelmű. Lehet, hogy a Krím gyakorlatilag 8 éve orosz kézen van, ám Kijev soha nem ismerte el a félsziget elvesztését. Ahogy a két kelet-ukrajnai szakadár régió egyoldalúan kimondott függetlenedését sem. Így a „február 24. előtti állapot” politikai szempontból elég sok mindent jelenthet. Főleg, hogy 24. előtt ismerte el Putyin orosz elnök hivatalosan is a szakadár népköztársaságokat.

 

Az álláspontok egyébként az aktuális hadműveletek és információs csaták függvényeként folyamatosan változnak ukrán és orosz oldalon egyaránt. Ám nem nagyon tudni, hogy mi történik Ukrajna keleti végében, ahol az orosz összevont seregek próbálják körbezárni és felőrölni az ukrán fősereget. Az ukránok rengeteg fegyvert és pénzt kapnak a Nyugattól, ám Moldova irányából (Transznyisztria) és Fehéroroszország irányából is érheti őket meglepetés.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.