Nyitókép forrása: Daniel Günther (jobbra), Schleswig-Holstein tartományi miniszterelnöke, Friedrich Merz (középen), a CDU elnöke és Hendrik Wüst, Észak-Rajna-Vestfália tartományi miniszterelnöke. Fotó: SITA/Michael Kappeler/dpa via AP
Vasárnap este 18:00-kor fejeződött be az észak-németországi Schleswig-Holstein tartományban a választás, ami kisebb politikai földrengést hozott az orosz-ukrán háború miatt egyébként is feszült német belpolitikába. A Friedrich Merz által nemrégiben átvett CDU tarolt, az AfD eltűnt, a szocdemek pedig nagyot buktak, ahogy a liberális FDP is.

 

Az átrendeződés elég egyértelmű. A CDU, amely eddig a Jamaica-koalícióban (tehát a Zöldekkel és az FDP-vel) kormányzott, 11 százalékponttal szerepelt jobban, mint négy éve, ami 9 mandátummal többet jelent a 69 tagú tartományi parlamentben. Ez azt jelenti, hogy 43 százalékos győzelmet aratott.

 

A legnagyobb szövetségi kormányzópárt Schleswig-Holsteinben viszont hatalmasat bukott, 11,8 százaléknyi választót veszítettek négy év alatt, most mindössze 15,5 százalékot kaptak. Ennek megfelelően vélhetően 9 képviselői helytől kell megválniuk a tartományban (így marad nekik 12).

 

A választások nagy nyertesei a Zöldek, akik 4,1 százalékkal hoztak jobb eredményt a legutóbbi választásoknál, és ezzel feljöttek a második legnagyobb politikai erővé. A Schleswig-Holstein-i tartományi törvényhozásban 13 mandátumuk lesz.

 hirdetes_300x300  

 

Az AfD csak 4,9 százalékot kapott. Mivel az AfD választói (és egyes politikusai is) a CDU-tól pártoltak el annakidején (Angela Merkel balra tartó politikai agendája miatt), ebben az eredményben a konzervatív Merz pátelnökké válását is látni lehet. Az AfD akár ki is eshet a tartományi parlamentből.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.